A karácsonyi vásárok budapesti büszkesége - Corn&Soda

A karácsonyi vásárok budapesti büszkesége – programajánló

Talán sokan vagyunk úgy, hogy hiába az otthoni meghitt családi környezet, a karácsonyfa-állítás, a bejgli frissen kisült illata és a gyertyagyújtás, december 24-e előtt szívesen veszünk részt össznépi karácsonyi hangulatú fergetegekben.

Igen: ilyen lehetőséget kínál az adventi időszakban a már 1998 óta minden évben megrendezett leghíresebb budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty-téren.

IMG_7909

A tér, zenei aláfestése mellett a különböző ételes-bódékban sült finomságok adják a vásár igazi karácsonyi hangulatát. A kolbász, a zsíros kenyér és a forralt bor mellett közkedvelt hungarikumnak és egyben kiváló borkorcsolyának számít a kenyérlángos, más néven töki pompos. Azt a töki pompost, amelyet ma “súlyos forintokért” adnak el a vásárt látogató külföldieknek, egykor épp a spórolás hívta életre: a házi kenyérsütések idején a háziasszonyok a dagasztótálban meghagyott maradék tésztát gyűjtötték össze, különböző kamrai finomságokat szórtak rá és sütötték meg, hogy a kenyér elkészültéig az éhes szájak ne legyenek olyan hangosak.

A Vörösmarty-téri adventi vásár árai nem teljesen az átlag magyar ember pénztárcájához szabottak, de a friss „sültségek” illata kihagyhatatlan és pótolhatatlan: és jó hírem van: az ingyen be is lélegezhető.

A vásárt idén 2014. november 28-án nyitották meg és 2015. január 1-jén bontják le az utolsó standokat is, hogy ismét átadják a teret a mindennapi forgalomnak. Na, de amíg ez nem történik meg, addig is mindenképpen ajánlom, hogy legalább egyszer látogassunk ki, és lessük meg a kézművesebbnél kézművesebb ajándéktárgyakat, illetve a zsírosabbnál zsírosabb kenyereket és a forraltabbnál forraltabb borokat, és akkor is élvezzük a hangulatát, ha nem innen kap a gyerek új iskolatáskát.

IMG_7903

Tudnivalók, információk:

 • a Vörösmarty-téri karácsonyi vásárt már többször Európa legszebb Karácsonyi Vásárai közé válogatta a Sunday Times
 • 120 kézműves lesz jelen a téren a Magyar Kézműves Szövetség támogatásával
 • a tér színpadán jazz, utcazene és világzene szól majd hétköznapokon délután 4 órától, hétvégén pedig délelőtt 11-től, az utolsó műsor pedig 20:15-kor kezdődik
 • játszóház a gyerekeknek hétköznapokon 14-18 óráig, hétvégén 10-13 óráig majd16-19 óráig
 • János vitéz jeleneteivel díszített körhinta
 • a négy adventi vasárnapon különböző felekezetek egy-egy egyházi személyisége gyújt meg a téren található advent koszorún egy-egy gyertyát, az utolsót December 21-én
 • egy meglepetés attrakció is lesz az advent időszak alatt, de erről a szervezők egyelőre nem árultak el többet
 • nyitvatartás:
  • kézművesek pavilonjai vasárnaptól csütörtökig 10-21 óra között, pénteken és szombaton 10-22 óra között vannak nyitva, December 24-én pedig 10-14 óráig még nyitva tartanak
  • a vendéglátással foglalkozó pavilonok pedig 10-22 óráig vannak nyitva, még Szilveszter napján is.

IMG_7906

A cikk szerzője: Csornai Zsuzsa

Megjelenése : Travel Guide Hungary , 2014.12.16

Ez is tetszeni fog...