Kávé a szalonban - Porcelán kiállítás a Merényi-gyűjteményből - Corn & Soda

Kávé a szalonban – Porcelán kiállítás a Merényi-gyűjteményből

Forrás: mucsarnok.hu

Régi, igaz mondás, hogy a kávé összehozza az embereket, ezúttal nem is akárhol – a Műcsarnok Kamaratermében kiállított porcelán gyűjtemény keretein belül. Bár a kávé ivásához kötődő szertartások a mai napig élő hagyományok, maga a tevékenység és annak módja, már elvesztette presztízsértékét. Míg mi megelégszünk a legegyszerűbb fehér kerámia csészével, elődeink szalonjai elképzelhetetlenek voltak a legkifinomultabb porcelán készletek nélkül. A Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből a kannák, csészék, tálcák és egyéb kiegészítők aranykorát mutatja be a Merényi Gusztáv kávésedény-gyűjteményének legszebb darabjait összeválogatva.

Forrás: mucsarnok.hu

A kiállítás megnyitóját megelőző sajtótájékoztatót a Műcsarnokban Saly Noémi nyitotta meg, aki Budapest-történészként és muzeológusként nem csupán szépségük, de történelmi értékük szerint is bemutatta a kiállítást. Tömör, ám humoros és érdekes utat járt be képzeletben hallgatóságával együtt a kávézás kezdetétől egészen napjainkig. Nem csupán magáról a keserű italról, hanem a köré épült szokásokról és hagyományokról is mesélt.Utóbbin belül pedig a kiállítás témájáról, a kávés készletekről, hiszen ez a mára elfeledett része a kávézásnak legalább olyan izgalmas és érdekes, mint a finom, fekete nedű készítése és fogyasztása.

Forrás: mucsarnok.hu

A kurátor a neves és gazdag Merényi-gyűjteményből kicsi, ám szemet-lelket gyönyörködtető tárlatot állított össze. Saly Noémi szerint kiállításban „van minden, ami az elmúlt 500 évbe beleférhetett”: francia, német, angol, arab és ausztriai szalonjaiból empire, biedermeier, historizmus, szecesszió és art deco stílusú porcelánok a világhírű, főleg európai porcelánmanufaktúrák gyártóitól, mint például Lenox, Shelley, Wedgwood, Rosenthal vagy Carlton. Nem csak a művészetkedvelők mazsolázhatnak kedvükre a sok szépség között, hiszen van itt minden, kezdve az egyszerű pasztell mintáktól a Napóleon dicsőségét ábrázoló aranyozott készleten át, egészen a modern, formabontó darabokig.

Forrás: mucsarnok.hu

A Kávé a szalonban – Porcelánok a Merényi-gyűjteményből kiállítás a Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017 sorozat részeként tekinthető meg 2017. június 21. – szeptember 3-a között.

 

Ez is tetszeni fog...