KELET ősbemutató a Trafóban – Corn&Soda

KELET ősbemutató a Trafóban

Szeptember 22-én és 23-án mutatja be új előadását a Dollár Papa Gyermekei társulat a Trafó Nagytermében. A kelet-európai identitás kérdéseit boncolgató KELET egy nemzetközi projekt részeként valósul meg Ördög Tamás rendezésében. A főbb szerepeket Rába Roland, Kiss-Végh Emőke, Stork Natasa, Terhes Sándor és Urbanovits Krisztina játsszák.

A Dollár Papa Gyermekei színházi műhely 2013 óta évente mutat be új előadást és tart repertoáron a Trafóban, melynek egyik rezidens társulatává vált az elmúlt időszakban. A legújabb, KELET című bemutatójuk nemzetközi koprodukcióban valósul meg, megszületése pedig egy finn vendégszerepléshez köthető. A Tamperei Egyetemen kutató Millei Zsuzsa professzor meghívására a társulat alapítói, Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke, valamint Bíró Bence dramaturg – egyben a darab írói – részt vettek egy nemzetközi emlékezet-kutatási projektben.

A Kone Alapítvány a finn egyetemmel közös Re-Connect / Re-Collect – Crossing the Divides through Memories of Cold War Childhoods elnevezésű projektje a poszt-szocialista és hidegháborús országok gyerekkori emlékeit gyűjti, archiválja és dolgozza fel. Az előadást részben ezek az összegyűjtött emlékek, részben az alkotók saját, 80-as évekbeli emlékei ihlették. „A munkánk lényege az volt, hogy megtaláljuk a közös pontokat a világ különböző pontjairól származó – pl. mexikói, romániai, magyar vagy berlini – emlékekben. A közös halmaz érdekelt bennünket, ami kirajzol egyfajta globális gyerekkort” – nyilatkozta a rendező.

Noha az emlékek sokfélék, földrajzi környezettől függetlenül univerzális vonásokkal bírnak az utazással kapcsolatos emlékeink. A KELET fikciós történetének középpontjában egy utazás áll, egy családegyesítés, melynek során a 80-as évek Magyarországáról egészen messzire jutunk. Ezúttal is minimalista, színész- és cselekményközpontú, hiperrealista feldolgozásra számíthatunk. A bemutató csapatmunka, amit egy nyári alkotótábor előzött meg. Játsszák: Georgita Máté Dezső, Kiss-Végh Emőke, Kövesi Zsombor e.h., Ördög Tamás, Rába Roland, Stork Natasa, Terhes Sándor és Urbanovits Krisztina. Jelmeztervező: Kiss Tibor (Je Suis Belle), zene: dizsu, mozgáskonzulens: Lukács Levente.

Az előadáshoz egy kiállítás is kapcsolódik: a Trafó előcsarnokában szeptember 24-ig tekinthető meg A gyermekkor kaleidoszkópja, Mindennapi emlékek a hidegháború és a posztszocializmus idejéből című kamaratárlat.

A Dollár Papa Gyermekei társulat a 2020/21-es évadban a KELET mellett az alábbi előadásokat játssza a Trafóban: Lady Chatterley szeretője, Az apáca, Otthon, Árvácska, Tágra zárt szemek próbája.

Bővebb információ: www.trafo.hu
Trailer:

Képek forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Ez is tetszeni fog...