"Képregényszínház" a Városmajorban - A tizennégy karátos autó - Corn & Soda

“Képregényszínház” a Városmajorban – A tizennégy karátos autó

Rejtő Jenő egyik legnépszerűbb műve, A tizennégy karátos autó elevenedik meg a Városmajor színpadán Keresztes Tamás rendezésében és a Budapest Bár zenekar közreműködésében, a TRIP és a Városmajori Szabadtéri Színház jóvoltából. Az előadás egyben új műfajt is teremt, méghozzá a zenés képregényszínházat, ami a zene, a színészi munka és a képregényes látványvilág egymást kiegészítő, támogató összművészeti produktuma.

 Fotókredit: Kuttner Ádám

Rejtő Jenő művei időtlenek, kortalanok. Az író fordulatos cselekményvezetésével, lenyűgöző nyelvi humorával, szerethető zsáneralakjaival a legszélesebb társadalmi- és korosztályokat képes megszólítani, megnevettetni a kezdetektől fogva. Ezt bizonyítja az is, hogy napjaink művészei is újra és újra felfedezik maguknak, inspirálódnak általa, igyekeznek újraértelmezni legnépszerűbb alkotásait.

A Keresztes Tamás rendezésében megelevenedő Rejtő-mű, A tizennégy karátos autó is egyfajta parafrázisa az ikonikus regénynek. Bár valóban nagyrészt hűen követi az eredeti művet, visszaadja legendás párbeszédeit, nyelvi játékát, humorát, mégis újra is értelmezi azt. Keresztes Tamás értelmezésében A tizennégy karátos autó a gondtalan, bohém ifjúkor dicshimnusza. Gorcsev Iván (Lengyel Benjámin) a fiatalok naivitásával, szertelenségével, legyőzhetetlenségükbe vetetett töretlen hitével felvértezve legyőzi az akadályokat, hőssé válik, és elnyeri a szeretett nő kezét. Ezzel “révbe ér”, tisztes, megállapodott polgárrá válik. De vajon valóban jutalom mindez, vagy inkább béklyó az eddig “szabad madáron”? – teszi fel a kérdést az utolsó jelenet zenés fináléja, és ezzel a darab újraértelmezésére is készteti a nézőt.

 Fotókredit: Kuttner Ádám

A darab a cselekményt lazán összefűzött jelenetekre építi fel, melyek folyamatosságát narrátor és a Budapest Bár zenés betétei biztosítják. A zene remekül illeszkednek a történethez, megteremti a helyszínek és a korszak atmoszféráját. A Szűcs Krisztián által írt dalok pedig amellett, hogy fülbemászóak, értelmezik a karaktereket és magát a cselekményt is. Az előadók maguk a színészek: Dankó István, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Rába Roland, Szécsi Bence e.h. és Tóth Balázs e.h.

 Fotókredit: Kuttner Ádám

A legtöbb színész több szerepet is játszik a darabban, pillanatok alatt bújnak egyik karakter bőréből a másikba, és formálnak meg egymástól szögesen eltérő alakokat. Az előadás két központi figurája Gorcsev Iván, akit mint említettem, Lengyel Benjámin játszik, a másik pedig Vanek úr, akit Mikó István formál meg zseniálisan.

 Fotókredit: Kuttner Ádám

És mitől képregényszínház a darab? A színpadon nincsenek kézzel fogható díszletek, mind a berendezés, mind a helyszínek képregényszerűen megrajzolt fényfestésként jelennek meg, amelyeket a színészi játék tesz igazán élővé.

 Fotókredit: Kuttner Ádám

Összességében A tizennégy karátos autó igazi nyári, gondűző darab. Izgalmas történetével, látványvilágával, zenei aláfestésével és a remek színészi munkával valóban üdítő szórakozást nyújt korosztálytól függetlenül. Rejtő-rajongóknak egyenesen kötelező, főként, ha a kötetből készült remek képregényt is forgatták valaha, amit nagyszerűen megidéz az előadás látványvilága. A darab augusztus 13-án (csütörtökön) és 14-én (pénteken) látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a szezonbeli premierje pedig szeptember 14-én (hétfőn) lesz Újpesti Rendezvénytérben.

Ez is tetszeni fog...