Képzőművészeti mustra - kiállításajánló - Corn & Soda

Képzőművészeti mustra – kiállításajánló

A június-július képzőművészeti területen is rendkívül változatos, érdekes és aktuális témákat boncolgató kiállításokkal bővelkedik. Legyen szó festményekről, installációkról vagy fotográfiákról, a közönség számos tárlat közül válogathat.

Július 17-ig tekinthető meg Roskó Bea: Használj arra, amire való vagyok! című kiállítása a 2B Galériában (Budapest, Ráday utca 47.)

Képzőművészeti mustra - kiállításajánló“Kettő, kicsit bonyolult, kicsit szomorkás, nagyméretű, ráadásul fekete-fehér fotómontázs-sorozat elkészítése után egy kis vidámságra vágytam.

Valami banálisat, színeset csinálni a térben, ami a komolytalansága ellenére sem lesz üres.
Legyenek textilalgák, ..hiszen egy nő varrogat, színes rongyokból..
Minél szegényebb helyén jár a világnak az ember, annál fontosabb szerepét látja a hulladéknak.
Mit lehet tenni a nyomorral és azzal a fájdalommal, amit kivált belőlünk? Ahogy az alga a tengervízből, egy alkotó ember is megpróbálja kiszűrni a mocskot.
Egy vidéki magyar használt ruha üzletben megláttam egy gyönyörű angol estélyi ruhát, ez is hulladék volt. Megvettem, felszabdaltam és a legkisebb darabot is elhasználva megvarrtam belőle az első algát. Így szòl egy héber mondás:
« A fájdalmat el kell használni. Ha magunkba zárjuk, soha nem fog enyhülni. »
Az utazás nyitás. A megértéshez szét kell szedni, hátra kell lépni.
A fájdalmat fel kell vágjam, mint a kisgyerek a játékmackót, tudnom kell, hogy mi van benne.
A tengeri algák földünk légkörének legfontosabb oxigéntermelői. Bolygónkat több mint három és fél milliárd éve borítják, valószínűleg a legkorábbi ismert növények. Az alga egyértelmű kapcsolata a tengerrel az élet vegetatív formája, a mélyből jövő tudattalan. Női elem, archaikus forma, anyai
örökség.
Rongyszedő és drótostót, vidáman varrogatom az algákat.”
Infó: www.2b-org.hu
          …
Július 22-ig látogatható Balmazújvároson az Eviva Picasso kiállítás, melyen a világhírű kubista mintegy 120 litográfiája, valamint Szőke Gábor Miklós alkotásai láthatók a Semsey kastélyban. Az alföldi város korábban nem jeleskedett a modern és kortárs művészeti tárlatok rendezésében, azonban jelen kiállítás egy rendkívül erős megmozdulás ezen a téren. A klasszicista stílusú kastély ráadásul érdekes kontrasztot alkot a modern művészeti alkotásokkal, mind a város, mind a térség életében érdekes színfoltot képez.
Infó: www.balmazujvaros.hu/programok/678-2015-05-26-2015-07-22-eviva-picasso-kiallitas
Képzőművészeti mustra - kiállításajánló 2
A “Válogatás a Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjteményből” az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájában július 17-ig ingyenesen látogatható. Jelen kiállításon négy művész, Radák Eszter, Király Gábor, Markovics Gábor és Regős István alkotásait tekintheti meg a nagyérdemű, a tárlat a hazai kortárs festészetre koncentráló magángyűjteményből áll össze. A Völgyi-Skonda házaspár gyűjtői munkássága “nem egy-egy mű kiemelésére és megszerzésére, hanem az életmű alakulásának megrajzolására, korszakainak tükröztetésére vállalkozik, s mindig széleskörűen tájékozódik a fiatalok, a középnemzedék és az idősebb generációhoz kapcsolódó művészek körében”. A tárlaton gazdag koloritú, elsősorban figuratív, válogatott művek kerülnek bemutatásra.
Infó: obudainyar.hu/2015/05/valogatas-a-volgyi-skonda-kortars-gyujtemenybol/
Képzőművészeti mustra - kiállításajánló 3
Az említett kiállításokhoz képest viszonylag hosszabb kifutású “A magyar zsidó képzőművészet a 20. század első felében” elnevezésű tárlat, mely Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tekinthető meg augusztus 20-ig. A kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjtemény kategóriájában az egyik legjelentősebb Magyarországon és a 20. század első felének magyar képzőművészeti alkotásai alkotják. A gyűjtemény nagy része is magyar zsidó származású festők és szobrászok alkotásait tartalmazza, jelen tárlat anyaga pedig ebből került ki. A vándorkiállítás 4. helyszíne a zalaegerszegi zsinagóga, az alkalomhoz pedig kétnyelvű könyvkatalógus és ifj. Gyergyádesz László művészettörténész által írt részletes tanulmány is készült, melyben többek között a magyar zsidó festészet aranykoráról is olvashatunk.
Infó: www.kereszturyamk.hu/hangverseny-es-kiallitoterem/a-magyar-zsido-kepzomuveszet-a-20-szazad-elso-feleben
Képzőművészeti mustra - kiállításajánló 4
Robert Capa valószínűleg a világ legismertebb fotográfusa, a Capa Központban pedig Capa in Color címmel a fotográfus több mint száz színes képe látható. Capa “színes képeken örökítette meg többek között Pablo Picassót nyaralás közben, Ernest Hemingwayt és fiát, Gregoryt idahoi vadászatukon, vagy épp Ingrid Bergmant és George Sanders színészeket Roberto Rossellini: Olaszországi utazások című filmjének forgatásán.” Érdekesség, hogy a kiállítás mellett Robert Capa barátjának és szerkesztőjének, John G. Morrisnak a fotói is láthatóak a “Valahol Franciaországban – 1944 nyara” című tárlaton, amely Normandiát ábrázolja 1944 nyarán, a D-napi partraszállást követően. Capa és Morris között viszont az a különbség, hogy utóbbi csak magának készítette a képeket, nem megrendelésre, valamint nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette ezeket a fotókat egy könyvvé. Mindkét tárlat szeptember 20-ig tekinthető meg.
Infó: capacenter.hu/kiallitasok/capa-in-color/
Képzőművészeti mustra - kiállításajánló 5

Ez is tetszeni fog...