Kerülőutak (Sideways, 2004) - Corn & Soda

Kerülőutak (Sideways, 2004)

Heti Oscar-sorozatunkban most a Kerülőutak (Sideways) című filmmel foglalkoztam. A mozi egy romantikus-dráma-komédia, amely ritkán kerül be az Oscar-jelöltek közé, azonban a Kerülőutaknak sikerült bezsebelnie egy Oscar-díjat a legjobb adaptált forgatókönyvért. Az eredeti művet Rex Pickett írta, amelyet Jim Taylor és Alexander Payne adaptált a vászonra.

A film középpontjában két középkorú férfi áll, akiknek megvannak a maguk problémái. Jack (Thomas Haden Church) bortúrára indul esküvője előtt legjobb barátjával, aki egyben a vőfélye is. Miles (Paul Giamatti) szenvedélyesen rajong a borokért, miközben igazi feltörekvő művész, aki első regényét próbálja kiadni. Házassága két évvel ezelőtt befuccsolt, egy középiskolában tanít és antidepresszánsokat szed. Jack középszerű színészként az esküvője előtti egy hétben szeretne elcsábítani pár nőt, és közben barátjának is szívesen találna valakit.

Sideways3

A kiruccanás akkor fordul a feje tetejére, amikor megismerkednek Mayával (Virginia Madsen), aki szintén rajong a borokért, és Milesszal igencsak egymásra találnak. De közben Jack is viszonyba keveredik Stephanie-val (Sandra Oh), ami megbontja a békességet.

A film tulajdonképpen ennek a két középkorú férfinak az útkereséséről szól. Semelyik karakternél nem érezhetjük az élettel való teljes elégedettséget. A filmben a legerősebbek a párbeszédek, emellett sok mindent (talán kicsit túl sokat is) megtudhatunk a borokról Miles rajongása miatt.

A Kerülőutak könnyed hangvétele mellett nehéz témákat feszeget. Az útkeresés, a megfelelő partner és megfelelő karrier megtalálása fontos szerepet játszanak a moziban annak ellenére, hogy a karakterek nem életük kezdetén járnak. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a humorosan komoly mozikat.

értékelés: 65/100

IMDb: 7.6

MAFAB: 76%

Ez is tetszeni fog...