Kézitáskával Indiában - fotókiállítás-megnyitó - Corn@Soda

Kézitáskával Indiában – fotókiállítás-megnyitó

A Sors igencsak érdekes és sokszor hajmeresztő módon képes átírni az eltervezett forgatókönyveket. Ez történt Hanti Vilmos fotográfus esetében is, aki Indiába utazásakor Brüsszelben szállt (volna) át, ehelyett azonban a terrortámadás által megtépázott repülőtéren ragadt. Az események sűrűjébe belekeveredve a művész úr szegényebb lett egy bőrönddel, ám a Kézitáskával Indiában című kiállítása gazdagodott egy témával.

Elsőre talán azt hinnénk, hogy a brüsszeli repülőteret és az indiai hétköznapokat megjelenítő fotók között nagyon éles az ellentét – ezt az előfeltevésünket a kiállítás elrendezése is alátámasztja, hiszen a gyűjtemény a két téma mentén szétválogatva külön falakon kapott helyet. Ám a Belgiumról készült látleletben a káosz csupán vendégként tűnik fel, sokkal hangsúlyosabban jelenik meg a békére való vágy és az összefogás. Ez a különleges hangulat, amely az egység és összetartozás érzését váltja ki a szemlélőből, megtalálható az indiai képeken is, amelyek felölelik a falusi életet, a modern technika és a fogyasztói társadalom markáns nyomait és a mai napig létező Gandhi-kultuszt. Ahogyan Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke megfogalmazta, a képek empátiát közvetítenek a lencsevégre kapott alakok, a hozzánk hasonlóan mindennapjaikat élő indiaiak felé.

Forrás: mixonline.hu

Forrás: mixonline.hu

Keleti Éva, Balázs Béla-díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész, aki az est egyik házigazdája volt, találóan megállapította, hogy ebben az esetben – ahogyan gyakran máskor is -, a művészet és a fotográfia átsegít a tragédián. Erdős André, Magyarország ENSZ nagykövete párhuzamot vont a migránsok helyzetével, és úgy fogalmazott – ebben maga a művész is egyetértett vele -, hogy Hanti Vilmos négy napig átélte a menekült sorsot, amikor szembe került a terrortámadás utózöngéivel.

A kiállításmegnyitón felszólalt az Indiai Kulturális Központ igazgatója is, aki az egzotikus ország egymás mellett létező sokszínűségét és egységét emelte ki. Emellett helyet kaptak a Krisna-tudatú hívők Közösségének képviselői, akik szintén igazi házigazdaként vendégváró harapnivalóval és limonádéval készültek, és füstölővel, illetve a két “frontember” Lovas Tamás és Sándor Ádám vezénylete mellett zenével járultak hozzá az autentikus hangulat megteremtéséhez.

Mindazok, akiknek a India a szívük csücske, vagy egyszerűen kíváncsiak, szeptember 6-ig tekinthetik meg a kiállítást a Sajtóház Mikszáth terében.

Ez is tetszeni fog...