Ki a legjobb Joker? - Corn & Soda

Ki a legjobb Joker?

Október elején bombaként robbant a magyar mozikban is Batman nemezisének eredettörténete (Joker, 2019) Todd Phillips rendezésében.  (kritikánk itt) A DC-univerzum egyik legkarakteresebb főgonoszát több színész formálta már meg, akik mind más-más módon váltak Jokerré, és keresztezték a bőregér útját. A legújabb változatban már egy egész filmet szenteltek ennek a metamorfózisnak Joaquin Phoenix alakításában. Ennek apropóján válogattuk csokorba az eddig feltűnt „bóhocokat” és megformálóikat – ugyanakkor nem egy toplistát állítottunk fel, még szubjektíven is nehéz lenne sorba állítani őket, hiszen alig van közös pont bennük; mindannyian más-más kort/korszellemet képviselnek.

Lássuk tehát, kik voltak a legmarkánsabb Jokerek eddig a filmvásznon!


Jared Leto Öngyilkos osztag (Suicide Squad, 2016)

Azért, ha mégiscsak fel kellene állítani egy rangsort, Leto Jokere egészen biztosan az utolsó helyek egyikén találná magát. Az elöljáróban igen szépreményűnek tűnt Öngyilkos osztag  legalább akkora katasztrófa lett, mint a benne feltűnő DC antihős. Ezt csak tetézte, hogy Leto karakterét gyakorlatilag cameoszerepre korlátozták, ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy ez a film kárára vált volna. Az a néhány flashback, amelyben feltűnik, inkább kínos a karakterre nézve. A smink még csak-csak elmegy, de az egész figura megragad egy pszichopata rocksztárral ötvözött maffiafőnök szintjén. És az sem igazán tesz jót neki, hogy a Leto mellett rendszeresen feltűnő Margot Robbie zseniális játékával a földbe döngöli. Talán ez lehet az oka, hogy sem a film folytatásában, sem a jövőre debütáló Harley Quinn spin-offban (Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn, 2020) sem kap szerepet…


Cesar RomeroBatman: sorozat, 1967-68, Batman: The Movie (Batman: The Movie, 1966)

Cesar Romero volt Joker első mozgóképes megformálója. Először egy mozifilmben, majd az ezt követő tévésorozatban is ő szomorította az Adam West alakította denevérembert.  Ekkoriban persze, még nem alakultak ki azok a védjegyek, amelyek ezt a figurát igazán jellemzik, a Cesar Romero alakította Joker inkább csak egy vihogó gonosztevő volt. Ugyanakkor mind közül talán Romero Jokere a legellentmondásosabb. A franchise rajongói szerint egy karikatúrát kreáltak a figurából, mások ellenben az első hiteles Joker-ábrázolásnak tartják.

Mark HamillBatman Arkham videojáték; Batman animációs széria, Batman: Gyilkos tréfa (Batman Killing Joke, 2016)

Mark Hamill Joker-alakítása kakukktojásnak tűnhet, ám mindenképpen kultikusnak számít.  A Batman-franchise rajongói Hamillt legalább annyira társítják Jokerrel, mint Luke Skywalkerrel. Nem csoda, hogy sok évvel az animációs széria után a Batman: Arkham videojáték trilógia szinkronjára is őt választották. A játék nem mellesleg olyan grafikával bír, hogy egy új Joker-karakter testesül meg előttünk gombnyomogatás közben, ez pedig Hamill vihogós aláfestésével igazi élményt jelent.

Cameron MonaghanGotham (Gotham, 2014-2019) A Gotham című sorozatban feltűnő Jerome/Jeremiah Valeska egyszerű mellékszereplőből lépett elő Jim Gordon egyik legádázabb ellenfelévé. A Cameron Monaghan által életre keltett karakternek ugyanakkor különlegessége, hogy valójában egy ikerpárról van szó, melynek nem is tudjuk pontosan, melyik tagja válik Jokerré: a kissé elvadult pszichopata vagy a jófiúból gázmérgezés révén váló bűnöző. Ez egybevág azzal, hogy a készítők szándékosan „nem nevezik nevén a gyereket”, egyszerűen a „J”-ként hivatkoznak rá. Azonban a gesztusok, a jellegzetes viselkedés, a smink és nem utolsó sorban az Ace Chemicals-béli incidens egyértelműen sugallja, hogy melyik gothami gonosztevőről van szó.

Heath LedgerA sötét lovag (The Dark Night, 2008)

Christopher Nolan kultikussá vált Sötét Lovag-trilógiájának második részében szabadította Gothamra Jokert. Előzetesen komoly aggályok merülhettek fel a közönségben, hiszen a szerepet az addig homlokegyenest eltérő karaktereket megformáló Heath Ledgerre osztották. Nolan aztán bebizonyította, hogy ismét neki van igaza! Ledger olyan Jokert hívott életre, amelyről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Igaz, hogy teljesen más oldalról közelítette meg a figurát, mint a többiek; az ő Jokere mind ambícióiban, mind előtörténetében eltér a korábbi nemezistől. Nem akar maffiafőnököt játszani vagy Gotham királyává válni, ahogy Michael Caine igen találóan fogalmazott: „káoszba akarja dönteni a világot”, és ennek valóban mindent alá is rendel. Ledger karakterformálása olyan hatalmasat robbant, amelyet az Akadémia is kénytelen volt elismerni, így a tragikusan fiatalon elhunyt színész posztumusz Oscar-díjban részesült alakításáért.

Jack NicholsonBatman – A denevérember (Batman, 1989)

A modernkori Batman-filmek előfutárában Jack Nicholson ripacskodott Joker szerepében. Ez azonban jó értelemben vett ripacskodás volt! Tim Burton egy sajátos, képregényhű atmoszférába ágyazta szereplőit, melyben Nicholson teatralitása kiteljesedhetett, és bátran kijelenthető, hogy zseniális játéka nélkül Burton produkciója könnyen megragadhatott volna egy jó iparosfilm szintjén. A színész patetikus, olykor „túlspilázott” gesztusai min-mind piros pontot érdemelnek. Játéka kicsit hajaz a Romero által megtestesített Jokerre, de elvitathatatlan, hogy Nicholson egyedi, sőt példa nélkül álló karaktert kreált. Burton pedig tökéletes partner volt ehhez – elég csak a múzeumbéli garázdálkodásra gondolni! Abban a pár percben szinte minden jellegzetesség benne van Nicholson figurájából, a szállóigévé vált mondatairól nem is beszélve.  

Joaquin Phoenix Joker (Joker, 2019)

Batman franchise utolsó és aktuális darabjában nem láthatjuk Batmant, illetve lehet, hogy látjuk az film vége felé, mivel a Joker előzményfilm, de ennek a bizonyossága csak később derülhet ki. A Joker film célja az volt, hogy megértsük; miért és hogyan vált Joker figurája azzá, amellyel a Batman franchise többi részében találkozunk. A film címe jelzi, hogy aki a Jokert játssza, az abszolút főszereplője a történetnek. Joaquin Phoenix ezért előnyben van az összes többi Jokerrel szemben, mivel szinte minden jelenetben láthatjuk. Joaquin Phoenix nem hogy élt a lehetőséggel, hanem olyan emlékezeteset alakít, amellyel a Joker alakítások élvonalába ugrott, és előfordulhat, hogy kuriózumként ugyanazon a szerepért még egy Oscart kiosztanak, de nem poszthumusz. Joaquin Phoenix a színészet legmagasabb fokát viszi a vászonra a karakterábrázolás mélységei, az átélés és a hitelesség tekintetében. Nem lesz könnyű innen folytatni a Batman történetek sorát, mert Joaquin Phoenix alakításnak köszönhetően sok néző szemében átértékelődhet Joker karaktere.

Ők voltak tehát Joker megtestesítői a kezdetektől napjainkig! Ugyanakkor illik megjegyezni, hogy a popkultúra egyik legmeghatározóbb főgonoszát életre keltő színészek egytől egyig más-más karaktert képviselnek, így ennek függvényében érdemes összehasonlítani őket. Szerintetek ki volt a valaha “élt” legjobb Joker?

Ez is tetszeni fog...