Kiállítás nyílt a Margitszigetről a Víztoronyban - Corn & Soda

Kiállítás nyílt a Margitszigetről a Víztoronyban

Megnyílt a 106 éves műemlék Víztorony impozáns épületében a tavaly elhunyt gyűjtő, Jaksics György kollekcióján alapuló Élet – VÍZ – SPORT – erő a Margitszigeten című körpanorámás, vetítettképes helytörténeti kiállítása nyílt meg, amely a Budapesti Nyári Fesztivál időszaki kiállításaként szeptember végéig látogatható.

Margitszigeti Víztorony, archív képeslap
forrás: sajtóanyag

A kiállítás július 5-én nyílt meg ünnepélyes keretek között, és Jaksics György gyűjtő emlékére fát ültettek és emléktáblát is avattak. A frissen ültetett fa a Jaksics-kertészetből érkezett.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója
Fotó: Gálos Mihály Samu

„Amellett, hogy színvonalas produkciókat hozunk létre a nagyszínpadon, különleges emberi kapcsolataink is kialakulnak a munkánk során” – mondta Bán Teodóra, a látványos tárlatot megrendező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett rá, hogy Jaksics Györggyel évek óta egyeztettek a kiállítás megvalósításáról. Elmesélte, hogy a férfi évtizedekkel korábban fiatal kertészként került a Margitszigetre, és beleszeretett a történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag helybe.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Ezernél is több tételt számláló gyűjteménye alapján állította össze az Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyvet. A kötet páratlan kordokumentumai kinagyítva váltogatják egymást a Zielinszki Szilárd tervezte műemlék víztorony belső terében látható időszaki kiállításon. Az eseményen a könyv társszerzője, Takács Ferenc professzor is jelen volt, valamint a kötet lektora és egyes fejezeteinek szerzője, Saly Noémi, aki visszaemlékezésében kiemelte, hogy Jaksics György mindent összegyűjtött, ami a főváros szívében elhelyezkedő közpark elmúlt évszázadait jellemezte.

Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész
Fotó: Gálos Mihály Samu

A kiállítási anyag a budapesti vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál. Régi képeslapok, fürdőbelépők, gyógyvízkatalógusok, szállodai vendégkönyvek, térképek, újságcikkek, korabeli hirdetések, fotóriportok, emlékplakettek, érmek, plakátok, karikatúrák, bélyegek, gőzhajójegyek, tagsági igazolványok, meghívók és egyéb relikviák nyomán elevenedik meg előttünk a Margitsziget hajdanvolt sportélete, a mozgás kultúrtörténetének színes krónikája.

A kiállítás anyagát Jaksics György: Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyve alapján a gyűjtő hagyatékában található dokumentumokból Sipőcz Mariann állította össze.

Látogatható: 2017. június 9-től szeptember 30-ig.

Forrás: sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...