Kiállításajánló: Toulouse-Lautrec világa - Corn & Soda

Kiállításajánló: Toulouse-Lautrec világa

tolouse

Toulouse-Lautrec világa címmel nyílt litográfiai kiállítás a Szépművészeti Múzeumban Henri de Toulouse-Lautrec születésének 150. évfordulója alkalmából. A kiállítás anyagának nagy részét a Szépművészeti saját gazdag gyűjteménye biztosítja.


Tavasszal megnyílt a Szépművészeti Múzeum nagyszabású litográfiai kiállítása Henri de TouloJane_Avril__1893__plakatuse-Lautrec születésének 150. évfordulója alkalmából. A kiállítás törzsanyagát a Szépművészeti Grafikai Gyűjteménye képezi, ezen kívül bemutatják múzeum birtokában lévő  Ezek a hölgyek az ebédlőben című olajfestményét, és mindezt kiegészíti a bécsi Albertinától kölcsönzött öt nagyméretű plakát.

A kiállítás bemutatja a művész életet, munkásságát, s nyolc fonto
sabb téma köré csoportosítja az anyagot. A témakörök a következőek: 1. A párizsi éjszaka jellegzetes alakjai, 2. Sztárok (olyanok mint Jane Avril, Yvette Guilbert), 3. Színház, 4. Nyilvános házak, 5. Kotta címlapok, 6. Lóverseny, 7. Barátok között, 8. A Szépművészeti Lautrec-kollekciójának létrejöttét bemutató rész. 

A kiállítás remekül felépített, rendkívül interaktív. A szöveges magyarázat mellett korabeli filmfelvételek és hangfelvételek is segítik a képek értelmezését, a plakátok szereplőinek megismerését. Találkozhatunk a jól ismert Lautrec plakátokkal, de kevéssé ismert grafikákkal és a művész néhány önmagáról készült vázlatával is. A kiállítást augusztus 24-ig látogathatjuk meg.

Ez is tetszeni fog...