Kincsek a város alatt – régészeti kiállítás - Corn & Soda

Kincsek a város alatt – régészeti kiállítás

Új régészeti kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. A kiállítás az elmúlt tíz év régészeti ásatásin előkerült legizgalmasabb kincseit mutatja be.

forrás: BTM

A hazai régészet a kiegyezéssel egy időben született, ekkor kezdték el tudományos elhivatottsággal feltárni a múltat, kezdték el a régészeti ásatásokat. A gyűjtemények gyarapodásához jelentős mértékben járulnak hozzá az egyre szaporodó építkezésekhez, fejlesztésekhez kapcsolódó feltárások során felszínre kerülő régészeti emlékek. Így lassanként feltárulnak a mai nyüzsgő városi forgalmat hordozó aszfalt és kockakövek alatt a település gyökerei, a városi fejlődés kiinduló pontjai.

A múzeum, Kincsek a város alatt című kiállítása a kiegyezés óta eltelt időszak legizgalmasabb régészeti lelőhelyei mellett, az elmúlt évtized legérdekesebb, legértékesebb lelőhelyeit és kincseit kívánja bemutatni.

forrás: BTM

A leletek olyan kiemelt beruházások és fejlesztésekhez kapcsolódnak, mint a budavári karmelita kolostor, a budai városháza, a Mátyás templom felújítása, vagy a Margitsziget kutatása, a Kossuth tér átépítése, az Esztergomi vasút rekonstrukciója, az M0-ás körgyűrű építése, de számos ipari park (pl. a Graphisoft park) vagy lakópark építés (pl. Csúcshegy-Harsánylejtő), illetve magánház építése is értékes leleteket eredményezett.

A kiállításon azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, hogy a főváros területén hol alakultak ki az első települési láncok, hol fejlődtek ki az első települési központok és ez a fejlődés milyen kapcsolatban állt az egykori környezettel. Az értékes és sok esetben egyedülálló leleteket, arany pénzeket, ékszereket, az egykori írásbeliségre, műveltségre vonatkozó tárgyak egészítik ki.

forrás: BTM

A múlt apró részleteinek könnyebb érthetőséget segítik a virtuális 3D-s rekonstrukciók, valamit a makettek és rekonstrukciós rajzok. Aki több időt szeretne eltölteni a kiállításban, az a digitális háttéranyagokból tájékozódhat, vagy filmek segítségével részt vehet egy ásatáson, illetve kézbe foghat egy-egy hiteles műtárgy rekonstrukciót.

Ez is tetszeni fog...