Klisésztori újragondolva - Calibre versenyfilm a ZSVF-ről - Corn & Soda

Klisésztori újragondolva – Calibre versenyfilm a ZSVF-ről

A Calibre egy olyan történet, amit már kismilliószor láthattunk. Mégis érdemes megnézni, mert egy egészen új megközelítésből nézhetünk végig egy pokoli hétvégét.

A történet szerint a két gyermekkori jó barát egy hétvégi vadásztúrára indul a festői Skóciába. A gyermekvállalás előtt álló Vaughn, aki a légynek se tudna ártani, és az agresszív barátja, Marcus durva piálással kezdik a kirándulást, majd másnaposan akarnak őzet lőni. Itt jön az a fordulat, amire még azt mondjuk, meh, kösz, de ezt már láttuk. Majd innentől minden már új a nézőnek.

Forrás: Thrillist

A vadász balesetnek inkább a következményeire figyel a film, illetve inkább egyfajta psziho-dráma ez, amiben azt követhetjük végig, hogy az emberi szellem miként romlik meg. Amennyiben így nézzük, mondhatjuk, hogy a thriller műfaj egy alfajával van dolgunk.

Nem is nagyon akarok spoilerezni, mert ugye a Netflixen ti is megnézhetitek a filmet, amit ajánlok is, ezért inkább azt írom le, hogy miért nézzétek meg.

A rendezőnek és egyben forgatókönyvírónak ez az első nagyjátékfilmes munkája, de a rövidfilmeken szerzett gyakorlat meglátszik a profizmusán. A színészek vele szemben már ismertebbnek nevezhetőek, ugyanis a
Vaughn-t játszó srác a Dunkikben, míg társa többek között a The Pacific – A hős alakulatban is szerepelt. Egy alaposan végiggondolt eseménysorozatot követhetünk végig, melynek a mozgató rugói az emberi gyarlóság, az érzelmek és a gyors de hibás döntések, így a színészeken baromi sok múlott, de láthatóan bírták a terhelést.

Forrás: The Hollywood News

Egészen sokáig a két főszereplő lelki kálváriáját nézhetjük, majd csak a film utolsó fél órájában kapunk olyan akciójeleneteket, melyek során a már kvázi gyilkos srácoknak szurkolunk, hogy mégis ússzák meg ép bőrrel a kalandot.

A néző azért képes velük szimpatizálni, mert úgy érzi, hogy az ő döntéseik, ha még nem is voltak abszolút helyesek, de megérthetőek, ezzel szemben az ellenfeleik motivációja már kevesek számára érthető. Belegondolva egyébként a falusiak cselekvései sem állnak messze a valóságtól, mert mint tudjuk, a zárt közösségek hajlamosak szélsőségesen gondolkozni.

Bizony, ez egy ilyen thriller. A társadalmunkról, a döntéseinkről leszünk kénytelenek elgondolkozni miatta, ami egy művészfilmek a dolga is. Így tehát bátran nevezhető ez egy művészi thrillernek. Nézzétek csak meg az előzetest és már abból is megértitek mire gondolok.

A film előnyei mellett muszáj szót ejteni a hibáiról is. Egy olyan fundamentális hibából indul ki az egész, hogy ha az erdőben a srácok lövés helyett először megpróbálnak beszélni, akkor megúszhatták volna egy halottal az egész hétvégét, de még később is érthetetlenül mindig a legrosszabb döntéseket hozták. Egy másik ilyen hiba még egy bizonyos szereplő beemelése, akinek a feszültségkeltés volt a szerepe, de végül hagyták az egészet a levegőben lógni és nem kezdtek vele semmit. Kár érte, mert egy jó csavart, vagy megoldást adhatott volna az a bizonyos karakter. Nem is akarom lelőni, hogy ki, nézzétek meg a filmet és gondolkozzatok el ezen!

Értékelés: 70 pont a 100-ból. Az elvarratlan és értelmetlen szál, és a logikai bukfenc sokat vont le az értékéből, de ezektől eltekintve ez egy igenis minőségi thriller.

MAFAB: NA

IMDb: 6.7/10

Ez is tetszeni fog...