Könyvajánló: Eszterházy Pince Szigliget - Corn & Soda

Könyvajánló: Eszterházy Pince Szigliget

Ma könyvajánlónkban újra egy művészeti albumra hívjuk fel a figyelmeteket. Az Eszterházy Pince Szigliget Lukácsi Ákos csodálatos fotósorozatát tartalmazza a neves pincészet értékeiről, megörökítve azt az utókornak. A kiadvány a Calendula Könyvkiadó gondozásában jelent meg, és Sághy Kálmán előszava vezeti be, melyből megismerhetjük a hely legendás eredetét.

forrás: Calendula Könyvkiadó

forrás: Calendula Könyvkiadó

Szigliget a tapolcai medence, a balatoni táj egyik legszebb, romantikus gyöngyszeme. A település regényességét nemcsak a csodás természeti környezetnek, hanem a feléje tornyosuló Szigligeti Várnak is köszönheti, mely Magyarország legnépszerűbb és leglátogatottabb várai közé tartozik. Mellette az ófalu zegzugos utcácskáival, néprajzi értékű, hagyományos, nádfedeles házaival csak növelik a történelmi hangulatot.

forrás: Calendula Könyvkiadó

forrás: Calendula Könyvkiadó

Ebbe a mesés környezetbe csodálatosan illeszkedik be a szintén nagy történelmi múlttal rendelkező, neves Eszterházy Pincészet, amit a nagy múltú Eszterházy grófok alapítottak.A pince eredetét Sághy Kálmán bevezetőjéből ismerhetjük meg, mely a Vén Pincemester legendáját meséli el. A helyi monda szerint egy kisfiú a törökök bujkálva találta a barlangot, amiből később a híres pincerendszer lett, s aztán ezt a kisfiút tették meg Eszterházy kapitány pincemesternek és a borok őrzőjének. A pincemester meg is védte a rá bízott értékeket még halála után is… “Azt ma már senki sem tudja, hogy melyik hordóban lakik a pincemester szelleme, de többen állítják, hogy látták, de csak akkor, amikor méltatlan kezek fosztogatták a pince nemes borait.”Sághy Kálmán érdekes bevezetőjét angol és német fordításban is olvashatják az érdeklődök.

forrás: Calendula Könyvkiadó

forrás: Calendula Könyvkiadó

A híres pince, a nemes borok időtlenségét, történelmiségét ragadják meg Lukácsi Ákos képei is az Eszterházy Pince albumában. A borászat kellékein ott érezzük az évszázadok nyomát, a borosüvegeket befedi a nemes penész, talán még a Vén Pincemester keze érinthette őket. A képeket nézegetve érezzük az idő súlyát, s elmúlt szüretekre gondolunk. Eszünkbe jutnak a régi Eszterházy grófok, s az egész hely szellemét átjárja a tapintható történelem.

forrás: Calendula Könyvkiadó

forrás: Calendula Könyvkiadó

Lukácsi Ákos képei tisztelegnek a múlt előtt, s művészetté formálják az enyészetet.

Lukácsi Ákos és Sághy Kálmán közös alkotása, az Eszterházy Pince Szigliget művészeti album különleges ajándék lehet borkedvelőknek és a fotózás szerelmeseinek is.

forrás: Calendula Könyvkiadó

 

 

 

Ez is tetszeni fog...