Könyvajánló - James Herriot: A repülő állatorvos (All things Wise and Wonderful, 1977) - Corn & Soda

Könyvajánló – James Herriot: A repülő állatorvos (All Things Wise and Wonderful, 1977)


Herriot

Mi, elpuhult városlakók többnyire semmit sem tudunk arról, milyen is lehet egy vidéki állatorvos munkája Angliában, a XX. század 30-as, 40-es éveiben. James Herriot, darrowby-i állatorvos szerencsére több ilyen hiánypótló művet  is írt a témában, mint amilyen a Minden élő az ég alatt, az Ő is Isten állatkája, valamint A repülő állatorvos (lévén, hogy állatorvos munkája mellett az íráshoz is kiválóan értett). James nyugiban dolgozik állataival, mikor úgy dönt, jelentkezik a Királyi Légierőhöz (RAF), hogy  hazáját szolgálhassa a II. világháború alatt. Csöppet megváltozik az élete, s várandós feleségét is egy időre kénytelen otthon hagyni.  A kiképzés alatt gyakran visszaemlékszik nem mindennapi betegeire, eseteire, s ezt – hála az égnek – meg is osztja velünk, no persze a légierőnél szerzett (gyomrot) felkavaró, de nem különben szórakoztató élményeivel együtt. Mit tehetünk, ha egy állandó szélbántalmakkal küzdő eb a legtöbb helyzetben (és főleg nagy társaságban) elpúzza magát, ráadásul gazdája egy igazi úrihölgy? Hogy ne rúgjunk be annál a cimboránknál, aki képtelen abbahagyni poharunk újratöltését, s hogy ne égjünk le mindeközben feleségünk előtt? Ha egy lepukkant állatorvosi rendelőbe kerülünk, mit tehetünk, ha nincsen felszerelésünk a gyógyításhoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapunk választ, mindezt pedig  a legmélyebb állat- és emberszeretettől áthatva, állati humorosan előadva.

James Herriot kis autójába bepattanva nap mint nap járja a vidéket tehenek, birkák, lovak, disznók, kutyák, macskák, valamint egyéb koszos és nem ritkán büdös jószágok trágyahalmai között lavírozva, hogy segédkezzen szüléseknél, patalerohadásoknál, fekélyes kelések kezelésében (hogy csak néhány kellemesebb esetet említsek), mérgezésnél, szemműtétnél, s mindeközben beszélget a gazdákkal. Némely gazda annyira szemérmes, hogy ha valamelyik állatának esetleg szexuális jellegű problémája akad, arról nem beszél James titkárnőjének, és James-nek is csak annyit mond ezzel kapcsolatban, hogy „A gyesznyónak valami gondja van a ceruzájával.” Más gazda meg képtelen a problémára összpontosítani, mert mindig elkalandoznak a gondolatai, s ilyenkor mindig másról beszél. Látszik, hogy Herriot odavan a munkájáért, szenvedélyesen szereti azt, s mindez írásain is érződik. Néha bizony baromi fárasztó állatorvosnak lenni, de ha például megmenthet egy életet, az mindenért kárpótolja James-t. Ilyenkor érzi igazán, hogy van értelme a munkájának, és jó tudni, hogy számítanak rá.

Herriot eddig magyarul megjelent könyvei közül szerintem egyértelműen A repülő állatorvos a legszórakoztatóbb, a legérdekesebb és a legszerethetőbb darab. Nemcsak azért, mert tényleg végig izguljuk, hogy mi lesz megműtött, megmentett állatai sorsa, hanem mert ahogy Herriot ír, azt tanítani kellene. Ha szeretjük az állatokat és a humort, kár lenne kihagyni ezt a remekül megírt könyvet.

Ez is tetszeni fog...