Könyvajánló: Jordán Tamás - Hátrametszés - Corn & Soda

Könyvajánló: Jordán Tamás – Hátrametszés

Tegnap délután mutatták be Jordán Tamás életrajzi könyvét, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg Hátrametszés címmel.

Fotó: Alexandra Kiadó

Fotó: Alexandra Kiadó

A 73 éves színész, rendező, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulat örökös tagja és nem utolsó sorban színigazgató könyvének szerkesztőjével, Sebő Ferenc énekessel közösen beszélt önéletrajzi írásának születéséről, annak okairól. Jó hangulatban, zenékkel és versmondással, valamint rövid felolvasással megfűszerezett sajtótájékoztató keretei között árult el titkokat a Hátrametszésről.

Hátrametszés: matematikai kifejezés, egy ismeretlen koordinátájú pont meghatározására szolgáló művelet, mely során három ismert pont elhelyezkedését vizsgálva megállapíthatóvá válik az ismeretlen pont. A címadásra Alföldi Róbert ihlette a színészt, aki ráismert a művelet általános, társadalmi jelentésére is: egy ember is akkor válik megismerhetővé, ha feltérképezzük viszonyait az élet más jelenségeihez, emberekhez, tárgyakhoz.

Elmondásai szerint a könyvben őszintén, szépítés nélkül – és a felolvasott fejezetek alapján rettentő humoros módon – meséli el életét, miként lett egy önmagát zárkózott kisfiúként jellemző, beszédhibás gyermekből az ország egyik legelismertebb színésze, a szombathelyi színház alapítója, egy Kossuth-díjas művész.

A Hátrametszés egy magas szintű életút elemzés a determináció jegyében. Jordán Tamás teljes mértékben hiszi, hogy ezt a sorsot, amit szerencséje van élni, előre rászabták, melynek végső célja, s voltaképpeni lényege a szombathelyi Weöres Sándor Színház megalapítása volt. Nemcsak a munkáját kedvelőknek, hanem bárkinek ajánlatos alkotás, hiszen könnyű olvashatósága ellenére is kiváló élményt nyújt emberközeli, humoros és mégis komoly hangvételével. Ezt igazolandó, hadd osszam meg Simon István Jordán Tamásnak írott levelét a könyvvel kapcsolatban:

“Kedves Tamás!
Csak felsőfokon tudok beszélni a könyvről, annak stílusáról,
összefogottságáról! Kiváló! Nemcsak rólad szól, hanem egy
kórkép a XX. század utolsó harmadának, a XXI. század elejének
színházi életéről, annak csatáiról, szépségeiről, vitáiról,
mindez a te életednek, művészi pályádnak tükrében. S ez a tükör
hiteles, hiszen te magad vetkőzöl pőrére és söpröd ki a szőnyeg
alól a kellemetlen, sokszor fájó, feledésre szánt történeteket.
Számomra döbbenetes az a kitárulkozás, ahogy döntéseid
helyességében kételkedve, önmarcangolva, sok-sok öniróniával s
nem kevés humorral mutatod fel nekünk Jordán Tamást! Egy teljes
ember képe, sikerei, vívódásai, családi élete tárul elénk – az
igazat mondd(va), nemcsak a valódit.
Büszke vagyok rá, hogy megajándékoztál a barátságoddal, az
együtt töltött évtizedet a legszebb színházi emlékeim között
tartom számon!
Őszintén gratulálok!
Simon István”

Ez is tetszeni fog...