Könyvajánló: Lovak - Révai Sára fotóalbuma - Corn & Soda

Könyvajánló: Lovak – Révai Sára fotóalbuma

Révai Sára fotóalbuma, a Lovak- magyar írók, költők lovakról különleges kiadvány, mely a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg. A művésznő csodálatos, lovakról készült képeit neves magyar költőink, íróink idézetei kísérik, amikben ezekhez a nagyszerű lényekhez fűződő viszonyukról, a róluk alkotott képükről, megfigyeléseikről vallanak. Így egészíti ki egymást fotó és szöveg, s alkotnak kerek egészet a kötetben.

A Corvina Kiadó fotója

A Corvina Kiadó fotója

Révai Sára Lovak című fotóalbuma létrejöttéhez 2014-ben végigjárta Magyarország állami méneseit: Szilvásváradon, Hortobágyon, Mezőhegyesen és Bábolnán fotózott, közel egy évig. Látott szerelmes lovakat, féltékenyeket és magányosokat, igaz barátságokkal és mély empátiával szembesült. ,,Megfigyeltem például, ha két ló egymás mellett áll, képesek órákon át teljes harmóniában, egyszerre mozogni. Ez számomra olyan összhangról árulkodik, melyet mi, emberek, sajnos megközelíteni sem tudunk. Sokat tanultam tőlük.” – vallott a fotózásról a művésznő.

Révai Sára képei így számtalan szituációban ábrázolja portréalanyait. A fotókat nézve, leginkább az jut az ember eszébe, hogy mennyire sok érzelem árad ezekről a képekről. Szomorúság, magány, félelem, vadság, boldogság és féktelen öröm. A képek fekete-fehérek, s mégis olyan intenzívek és elevenek, hogy szinte érezzük ezeknek a nemes állatoknak a jelenlétét. “A kora reggeli kihajtás előtt két csikós segített nekem megtalálni a tökéletes helyet, ahol majd várhatom a lovakat. Felmutattak, messze a domb tetejére. Hosszú séta volt, közben folyton hátranéztem, nehogy lemaradjak az áhított eseményről. Akkor még nem tudtam, hogy a lovak érkezését az egész hegyoldal zengi majd.”- írja a művésznő az album végén. Ez a néhány mondat jellemzi talán legjobban a könyv hangulatát. Hiszen a fotókat nézve az olvasó szinte beleremeg a képek intenzitásába, s az élménybe, hogy ennyire közel érzi magához ezeket az állatokat. Érezni minden rezdülésüket, energiájukat, és azt a mérhetetlen életörömöt, ami belőlük árad.

A fotókon megragadott pillanatokhoz remekül illeszkednek a melléjük választott szépirodalmi idézetek. Balassi Bálinttól Kosztolányi Dezsőn, Rejtő Jenőn át Tandori Dezsőig és Esterházy Péterig négyszáz év magyar irodalmából válogatott a Corvina Kiadó vidám és szomorkás, légiesen költői és vaskosan prózai, gyorsan vágtató és lassan poroszkáló szövegeket, közel negyven szerzőtől. A szövegek között az egyetlen közös pont a ló és az irántuk érzett szeretet. A képeket nézegetve és a remek idézeteket olvasgatva magával ragad bennünket is ez az érzés. Beszippant az album világa, s nem tudunk szabadulni a lovak varázslatos világából, és nem is akarunk.

A lovak, a fotók szépsége és az igényes szépirodalom válogatás csodálatos ajándékká teszi a fotóalbumot mind az fotózás, a lovak és az irodalom szerelmesei számára is.

A csodálatos fotóalbumért köszönet a Corvina Kiadónak.

Forrás: Corvina Kiadó www.corvinakiado.hu

Ez is tetszeni fog...