Könyvajánló: Miért éppen Izland? - Corn & Soda

Könyvajánló: Miért éppen Izland?

Miért éppen Izland? címmel megjelent a Calendula Könyvkiadó gondozásában Lukácsi Ákos fotóművész Kiss Anita és Sághy Kálmán írók közreműködésével létrejött lenyűgöző, képes utazási albuma. Különleges útikalauz, melyben főleg a varázslatos fotók vezetik az olvasót, a képekhez illő hangulatos idézetekkel és egyéni hangú szövegekkel fűszerezve.

A Calendula Kiadó fotója

                                                                                     A Calendula Könyvkiadó fotója

Miért éppen Izland? kérdezi Lukácsi Ákos fotóművész által tervezett és fényképezett képes útikalauz a címében, majd az előszavában meg is válaszolja a kérdést. “Ha azt mondod Izland, én azt mondom: utazás a tudatod zöld, vadregényes középpontja felé, ahol az út végén, mint tiszta vizű forrás, nyugalom és béke vár.”

Ez  a nyugalom és béke sugárzik az útikönyv minden egyes fotójáról, melyek az izlandi táj misztikus szépségét, az itt élő állatok és emberek világát örökítik meg.

A Calendula Könyvkiadó fotója

                                                                                          A Calendula Könyvkiadó fotója

A személyes hangvételű élményeket, leírásokat dalokból és regényekből vett idézetek tarkítják. Faludy György, Háy János és Oscar Wilde gondolati mellett Quimby és Kiscsillag szövegrészletekkel is találkozunk a kötet olvasása közben.

Az útikönyv végigkalauzol a zöld szigeten Reykjaviktól és a Skaftafell Nemzeti Parktól a felföldi hegyek, hőforrások, tavak világán keresztül a husaviki kikötő turistákat bálnalesre vivő hajóiig.

A Calendula Könyvkiadó fotója

                                                                                    A Calendula Könyvkiadó fotója

A csodálatos és különleges táj mellett az album bepillantást enged a szigetország csodálatos állat és növényvilágába is. Megismerjük a barátságos izlandi pónit, a kercerécét és természetesen a köhögéscsillapító erejéről híres izlandi zuzmót.

A flórán és faunán kívül ízelítőt kapunk a helyi hitvilágból is. Megtudhatjuk például, hogy Izlandra nem jár a télapó, s a tengerpart különleges sziklái valójában kővé vált trollok, azaz gonosz tündérek. Ami azonban még ennél is meglepőbb, hogy az izlandi lakosság fele hisz a tündérekben, mint ahogyan a könyvből kiderül. Lehet, hogy az izlandiak még tudnak valamit, amit mi már nem?

A Calendula Könyvkiadó fotója

                                                                                            A Calendula Könyvkiadó fotója

A kötetet még különlegesebbé tesz egy hamisítatlan helyi recept, mely az izlandi tenger gyümölcsei leves hozzávalóit és elkészítésének módját írja le.

Az útikalauzból azt is megtudhatjuk, hogy milyen időjárásra számítsunk, hol érdemes szállást foglalnunk, mivel közlekedjünk, s mit érdemes ajándékba vinni az otthon maradt szeretteinknek.

Azoknak, akik behatóbban kívánnak megismerkedni az izlandi nyelvvel és kultúrával, a könyv végén egy szószedettel kedveskednek az alkotó, amiből megtudhatjuk, hogyan is nevezik  a kacsát izlandiul vagy éppenséggel hogyan kívánjunk jó utat.

A Calendula Könyvkiadó fotója

                                                                                              A Calendula Könyvkiadó fotója

És akkor miért éppen Izland? Mert ezt a különleges utazási albumot látni kell, el kell merülni benne, s érezni kell, ahogy a Jégsziget mesebeli világa magával ragad.

Akiknek az érdeklődését felkeltette ez az egyedi útikalauz azok megrendelhetik a Calendula Kiadó oldalán.

https://www.facebook.com/calendulakonyvkiado

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Ákos Caldera című fotóalbumára hívjuk fel olvasóink figyelmét, aminek különleges képei a Miért éppen Izland? elnevezésű utazási albumhoz hasonlóan szintén Izlandon készültek. A lenyűgöző […]