Könyvajánló: Ramez Naam - Nexus az Ad Astra Kiadótól - Corn & Soda

Könyvajánló: Ramez Naam – Nexus az Ad Astra Kiadótól

nexus

Ramez Naam Nexus (Nexus, 2012) című sci-fi regénye itthon 2014-ben jelent meg az Ad Astra Kiadó gondozásában. A szerzőt ugyanebben az évben a transzhumanista irodalom legnagyobb elismerésének számító Prometheus-díjjal is jutalmazták könyvéért, amit Libertarianista Jövőkutató Társaság 1979 óta ítél oda a legjobbnak tartott sci-fi regényért.

A történet főszereplője, Kaden Lane egy olyan illegális csoport tagja, amely a Nexus 3 nevű nanotechnológiás szer fejlesztésén dolgozik. A Nexus 3 – amit a köztudat drogként kezel – segítségével az emberek különböző programokat tudnak futtatni a fejükben, amikkel akár mások felett is átvehetik az irányítást, de más arcot, bőrszínt is ölthetenek velük. A kezdeti pornóprogramokkal való tesztelésnek vége, és Kaden hamar megismeri a világot mozgató titkos erőket. A humán-poszthumán háború már közel jár, és ha az újonnan kifejlesztett Nexus 5 rossz kezekbe kerül, csak két út marad. Az emberiség elindulhat egy magasabb szint felé, vagy akár teljesen kipusztulhat. Kaden egyetlen támogatója Sam, az Új Fenyegetések Igazgatóságának ügynöke. De vajon elég két ember a világ megmentéséhez?

Naam alapvető morális kérdéseket tesz fel ezzel a regénnyel, és egy olyan köntösbe öltözteti, ami a sci-fi minden előnyét kiaknázza. Az új technológiák, a transzhumán-poszthumán ellentétek kifejtése, de eleve a Nexus ötlete is ezer dilemmát vet fel. Vajon kié legyen a hatalom? Ki érdemli meg azt? Ugyanez érvényes a technológiára is, hiszen nyilvánvalóan, ahol két fél van, az egyik elsőbbséget akar magának, de ki dönti el, hogy kié legyen? Mindenki használhatja, vagy csak a kiváltságosak? Egy biztos: a jelenlegi hatalom mindig mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az erejét ne próbálják meg kitépni a markából, mert egy forradalom mindig változással jár. A könyvről kritikával is készülünk nektek, figyeljetek minket! A Nexus megvásárolható az Ad Astra Kiadó webshopjában nyomtatott és ebook formában is.

A könyvért köszönet az Ad Astra Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...