A könyvnyomtatás új etalonja: Helikon Zsebkönyvek - Corn & Soda

A könyvnyomtatás új etalonja: Helikon Zsebkönyvek

Tény, hogy mostanság egy könyv ára nem a tartalmi minőségnek szól, hanem sokkal inkább a divatos megjelenésnek vagy a mű körüli hypenak. Ennek fényében pedig az ember már meg sem lepődik, hogy a A Karamazov testvérek-hez ugyanakkora összegért cserébe juthat hozzá, akár a Szürke ötven árnyalatá-hoz; nem minősítve ezzel egyik alkotást sem, mindenki döntse el saját ízlése szerint, melyik könyv ára méltatlan a másikhoz mérten.

De vajon nem lehetséges a nyomtatási költségeket a minimumra szorítva kellemes külsejű, és még kellemesebb árú könyveket kiadni? Marketing szempontból is okos húzás, s nem utolsó sorban – már ha ez szempont kiadóknál – az a bizonyos fiatalság is szívesebben emeli le őket a könyvesboltban, ha nem szükséges teljes heti zsebpénzük otthagyniuk érte. Az ’50-es években a Szépirodalmi Könyvkiadó elindított egy hasonló koncepcióval ellátott sorozatot, mely az Olcsó Könyvtár néven vált ismertté, s lehet ismerős az antikváriumok gyakori látogatói számára. Ezek a kiadványok sikeresnek bizonyultak, ezt láthatjuk abból is, hogy 1991-ig folyamatosan jelentették meg a világirodalom számos regényeit, drámáit, elbeszéléseit vagy éppen verseit. Mostanra azonban elavulttá váltak, s legtöbb esetben már csak használt, kevésbé jó minőségben jutunk hozzájuk.

helikon zsebkönyvek

Hasonló koncepcióval, s meg kell hagyni, nemes szándékkal, több kiadó is létrehozta a saját Diákkönyvtár sorozatát – így például az Európa vagy a Talentum -, melyek fő célja a kötelező olvasmányok, világirodalmi klasszikusok alacsony áron történő beszerezhetősége volt. Csakhogy ezek a kiadók egy szempontot már nem voltak hajlandóak figyelembe venni: ez pedig a külső megjelenés. Ezen kiadványok borítóira nemcsak hogy nem fordítottak kellő figyelmet, de kifejezetten taszító, ormótlan, unalmas külsővel látták el őket, amiket a polcról levéve izzó vasként dob el magától ijedtében még egy olyan olvasó is, akinél a borító vagy a kötés alapjában véve nem sokat nyom a latban. Ez súlyos hiba. Beszélgetéseim során számtalan olyan rendszeres olvasóval találkoztam, akik nyíltan bevallották, hogy számukra döntő szempont egy könyv kinézete. Az Osiris Kiadó viszont már a megfelelő úton indult el kellemesebb, barátságosabb Diákkönyvtár verziójával, ami talán a vezető pozíciót foglalta el ezen sorozatok között. Egészen 2015-ig.

helikon zsebkönyvek

Ugyanis a Helikon Kiadó ekkor állt elő A Helikon Zsebkönyvekkel, és ez – kis túlzással – megrengette a könyvesboltokat. Első találkozásunkkor arra lettem figyelmes, hogy eddig ismeretlen kiadásban, számos általam beszerezni kívánt klasszikus szépirodalmi mű jelent meg olyan helyeken is, ahol korábban túlsúlyban volt a modern, lektűr irodalom. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy árban igen csak méltányosnak találtam őket; a boltokban 999, míg a Helikon webshopjában 749 Ft-ba kerülnek mindösszesen. De ami ennél is nagyobb meglepetést okozott, az nem volt más, mint a megjelenésük. Ugyanis jól néznek ki! De még mennyire! Puha kötésű, természetes alapanyagú kis könyvecskék, pompás ruhába öltöztetve, a fényűzés látszatában. A borítók tervezését Szabó Levente grafikusra bízták, aki feladatát hibátlanul látta el. A zsebkönyvekről süt a kevesebb néha több alapelve. Csupán három szín – fekete, fehér és egy könyvenként változó harmadik – felhasználásával pazar, igényes illusztrációkkal látta el ezeket a klasszikusokat, melyek nem csak látványosak, de a tartalmi lényeget is kiválóan megragadják, néhol egészen briliáns módon. Élvezet forgatni ezeket a fiatalos kiadásokat, s nem csak a zseniális írók, hanem a tudat miatt is, hogy minőséghez jutottunk jó áron. Örömömre szolgált a Kafka gyűjteményem utolsó, hiányzó darabját egy Helikon könyvecskével teljessé tenni.

13095823_1333174380032538_5646508798470674333_n

A sorozat többségében szépirodalmi műveket tartalmaz, olyan nagyszerű szerzőktől többek közt, mint Dosztojevszkij, Hugo, Márai, Hesse, Csáth, Kafka, Móricz, Poe, Twain, Salinger, vagy épp a kortárs Nádas Péter. Ám egy pillanatra se higgyük, hogy kizárólag ilyen téren érdemes keresgélnünk, hisz a zsebkönyvek közt találkozhatunk tudományos jellegű, filozófiai vagy teológiai írásokkal is, olyan nagy hatású alakoktól, mint például Nietzsche, Marcus Aurelius, Freud, Machiavelli, Buddha vagy Napoleon. A kiadványok tartalmi spektruma tehát meglehetősen széles, könnyedén megtalálhatjuk a kedvünkre való témát, sőt, a vonzó illusztrációk miatt még olyan művekhez is kedvet kaphatunk, amelyeket egyébként soha nem vettünk volna kezünkbe. Úgy hiszem, a Helikon Zsebkönyvek megjelenésével pozitív irányba mozdult el a magyar könyvgyártás, s vitt véghez egy igen régóta a levegőben lógó, ígéretes koncepciót, amely néhány többé-kevésbé sikeres kísérlet után már csak a tökéletesítésre várt. Most megkaptuk.

giphy

Ez is tetszeni fog...