Korda Sándor Európában és Hollywoodban - Corn & Soda

Korda Sándor Európában és Hollywoodban

Az etyeki Stúdió és Filmpark névadójának, Korda Sándornak az életét bemutató sorozatunk harmadik részében még nem lépünk rá legnagyobb sikerei helyszínének, Angliának földjére.

Korda Sándor

A nagy rendező, mielőtt Sir Alexander Korda néven világhírű lett a filmes világban – kalandos életét igazolva –, a húszas években több európai országban és Hollywoodban is dolgozott.

Korda Sándor, miután elmenekült Magyarországról a Tanácsköztársaság bukása, és a szabadon engedése után, 1922-ig a bécsi Sascha Film alkotójaként kosztümös történelmi filmeket rendezett, melyekkel már nemzetközi hírnévre tett szert. Korda 1923-ban újra országot váltott, és Berlinben megalakította Alexander Korda Film Company néven a saját filmgyárát, melynek égisze alatt pikáns vígjátékokat forgatott.

Korda Sándor

Korda Sándor európai filmjeinek híre eljutott a tengerentúlra is, ezért Hollywoodban már tárt karokkal fogadták, mint számos sikeres honfitársát. Korda a First National rendezője lett 1926-ban, majd dolgozott az United Artists filmstúdiónak is. Filmjeivel ugyan sikereket ért el, dolgozott reklám-, dokumentum- és játékfilmekben is, de igazán átütő karriert nem tudott felépíteni Hollywoodban. Korda Sándor nem az művész volt, aki megelégedett az amerikai filmgyártás alapvető motivációjával, a közönségsikerrel. Korábbi Sursum Korda újságírói álnevéhez méltóan – melynek jelentés „Emeljük fel a szívünket” – a már neves rendező számára mindig fontos volt a kulturális érték. Korda Sándor tudta, hogy azt a törekvését Hollywoodban nem tudja maradéktalanul érvényesíteni.

Korda Sándor Vivien Leigh színésznővel

Korda Sándor tehát visszatért Európába. 1930-ban Párizsban forgatott, ahol Marcel Pagnollal elkészítette a Marius című filmet. A Marius a francia filmművészet egyik első, ma már klasszikusnak számító hangosfilmje. Korda párizsi kitérője rövid volt, mert 1931-ban átkelt a La Manche csatornán, és ezzel megérkezett a legnagyobb sikereinek országába, Angliába. Korda Sándor tehát a húszas években megjárta Bécset, Berlint, Hollywoodot és végül Párizst, ám egyik országban sem tudott gyökeret ereszteni.

Angliai sikereiről, igazi filmes legendává válásáról a sorozat következő részében emlékezünk meg.

Ez is tetszeni fog...