Kötelező filmek - A ház, amit Jack épített (2018) és a trailer

Kötelező filmek – A ház, amit Jack épített (The House That Jack Built, 2018) és a trailer

A ház, amit Jack épített

Ma reggel úgy ébredtem, hogy „ismét egy mai filmet kellene ajánlanom…”. Eszembe is jutott Lars von Trier legújabb alkotása, A ház, amit Jack épített (The House That Jack Built, 2018) – amelynek cannes-i vetítéséről legalább százan kivonultak, a többiek viszont hatperces álló tapssal jutalmazták –, de sajnos még várnom kell télig, hogy láthassam. Viszont a reggeli kávé mellett legalább négyszer megnéztem a trailerét, amelynek hatására megfogalmazódott bennem az a gondolat, amely eddig soha: nem a filmet ajánlom, hanem az előzetesét!

De először nézzük, mi az a trailer, vagyis filmelőzetes. „A filmelőzetes (trailer, teaser) a reklámfilm sajátos válfaja. A kereskedelmi forgalmazás előtt álló film jellemző pillanataiból összeállított rövid montázs, amely utal a film műfajára, bemutatja főbb szereplőit, felidézi a cselekmény bizonyos fordulatait, ismerteti a legfontosabb alkotókat, a gyártót, illetve a forgalmazót.” Filmelőzetesekkel leggyakrabban a moziban találkozhatunk, manapság azonban már nemcsak a moziterem az otthonuk, hanem a televíziós csatornák és az internet is.

A ház, amit Jack épített

Forrás: imdb.com

Az előzeteseknek egyébként több típusa van. A trailer általában 30 mp és 2 és fél perc közötti hosszúságú, de előfordult, hogy készítettek 5-6 perceseket is: például az 1913-as Quo Vadis? (1913) című filmhez, valamint az 1965-ös Dr. Zsivágóhoz. „Egy produkcióhoz több előzetes is készülhet, a moziforgalmazás számára hosszabb, a televíziók számára rövidebb. Az is előfordul, hogy a filmelőzetes egyetlen snittet sem használ fel a reklámozott filmből: Alfred Hitchcock Psychójának (1960) előzetesében például semmi egyéb nem történik, mint hogy a rendező körbevezeti a nézőt a film forgatási helyszínéül szolgáló kísérteties házban.”

A filmtörténelem legelső trailerét 1913 novemberében készítették el egy színházi darabról, a The Pleasure Seekers című musicalről, melyet a Broadway Winter Garden Theatre megnyitóján adtak elő – a következő trailer 1914-ben készült egy Charlie Chaplin-filmhez. A filmelőzeteseket az 1950-es évekig a National Screen Service készítette, felhasználva az adott film kulcsfontosságú jeleneteit. Ezek a trailerek gyakran tartalmaztak leírást, illetve narrációt, tehát részletesen ismertették a film történetét. A ’60-as évek elején azonban változás történt: eltűnt a szöveges leírás, helyette pedig megjelent a montázs és a filmképek gyors egymás után vágása. A trailer az idő előre haladtával egyre népszerűbb lett, és az alkotók nemcsak annak lehetőségét látták benne, hogy reklámozzák filmjüket, hanem elkezdték mesterien alkalmazni, átörökítve bele adott filmjük sajátos nyelvezetét, hangulatát.

A ház, amit Jack épített

Forrás: imdb.com

Manapság azonban nemcsak a trailer kifejezéssel találkozunk lépten-nyomon. Hiszen ott van a teaser is… Amely már hónapokkal a bemutató előtt felhívja a figyelmet a készülő filmre. De ha már itt tartunk: az előzetesnek jelenleg már számos típusa létezik, és nem is csak filmek vagy televíziós műsorok, sorozatok népszerűsítését szolgálja, hiszen videójáték és könyv esetén is használják.

Az előzetes szerepe tehát elsősorban az, hogy felkeltse a nézők/a közönség érdeklődését az adott alkotás iránt, jelentősége azonban sokkal nagyobb ennél. A film ugyanis azon túl, hogy eladni kívánt termék, sok esetben művészi alkotás is, amely egy mester aktuális gondolatait, érzelmeit közvetíti. S ha jó a trailer, akkor bizony azt érezteti velünk, hogy maga a film is az. De mitől jó egy trailer? Nos, erre a kérdésre nehéz válaszolni, tudva, hogy évente megrendezik a Hollywood Reporter The Key Awards, illetve a Golden Trailer Awards díjátadókat, ahol a filmek érdekében végzett marketing tevékenységet, tehát a trailerek, plakátok és televíziós reklámok terén végzett kiemelkedő teljesítményt ismerik el. A zsűriben pedig a legjobb rendezők, producerek, színészek, írók, kritikusok és reklámszakemberek foglalnak helyet. Szóval helyesebb, ha nem én állapítom meg, milyen a jó trailer, hanem csak annyit mondok: ha egy előzetes kivételes, akkor önmagában, az alapjául szolgáló mű ismerete nélkül is megállja a helyét és képes hatni a nézőre.

Forrás: imdb.com

Épp ezt teszi Lars von Trier A ház, amit Jack épített című filmjének előzetese. A horror, a thriller és a dráma elemeit is használó film Jack, a sorozatgyilkos szemszögéből vezeti végig a nézőt 12 éven, bemutatva, miként válik valaki sorozatgyilkossá. Milyen gondolatok járnak a fejében? Milyen a személyisége? Hogy érzi magát a bőrében? Ezekre a kérdésekre bizonyára választ kapunk a dán rendező zseni legújabb alkotásából – amelynek trailere amellett, hogy egy pillanat alatt elborzaszt minket, azt is tudatja velünk: az alapjául szolgáló mű felkavaróbb, mint gondolnánk. Na, megnézitek?

Miért kötelező megnézni? A cikk ezen részében mindig az adott film megtekintésére igyekszem rávenni benneteket egy-két záró mondattal, ám most igazából csak egy trailert ajánlottam, szóval megpróbálok két legyen ütni egy csapással. A ház, amit Jack épített előzetese már önmagában is elég egyedi alkotás; és tudjátok, ha azt végig bírjátok nézni, akkor muszáj kipróbálni, így lesz-e a filmmel is…

Ez is tetszeni fog...