"Szívesen ábrázolom a női lélek rejtelmeit" - Kovácsné Botrágyi Mónika, az illusztrációs pályázatunk nyertese - Corn & Soda

“Szívesen ábrázolom a női lélek rejtelmeit” – Kovácsné Botrágyi Mónika, az illusztrációs pályázatunk nyertese

Kovácsné Botrágyi Mónika, a Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett illusztrációs pályázatunk közönségnyertese, már húsz éves alkotói múltat tudhat a háta mögött. Összeállításunkban most ebből a hosszú és változatos pályából villantunk fel néhány alkotást, és igyekszünk bemutatni pályázatunk nyertesét.

Kovácsné Botrágyi Mónika

Kovácsné Botrágyi Mónika Anikó 1974-ben született Nyíregyházán. Gyermekkora óta érdeklődik a rajzolás, a kézműves tevékenységek, a fazekasság iránt. Igazi művészcsaládban nőtt fel, ugyanis édesapja grafikusművész, édesanyja fazekas oktató, a bátyja trombitaművész. 1997-ben végzett az akkori Nyíregyházi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakján, majd a Debreceni Egyetemen másoddiplomázott néprajz szakon, és ethnográfus végzettséget szerzett.

Nyár. pasztell

Húsz éve él Tiszadadán, és a helyi általános iskolában tanít rajzot, földrajzot, hon és népismeretet, mellette pedig napközis csoportja van, és a diákönkormányzat munkáját is segíti. Szívesen ismerteti meg a tanítványait a szebbnél szebb kézműves technikákkal, a legtehetségesebbekkel pedig a helyi és körzeti rajzversenyeken, alkotói pályázatokon is részt vesznek. Férjével, a település művelődésszervezőjével, gyakran szerveznek hagyományőrző napokat a községben.

Találkozások…..

Kovácsné Botrágyi Mónika alkotói múltja közel húsz éves. Eleinte a kerámia világában találta meg az ihletet, az alkotás örömét, majd kezébe véve az ecsetet és a papírt, arra érzett késztetést, hogy a benne lévő gondolatokat, érzéseket, hangulatokat papírra vesse.

Grafika 5

Grafikáival már három önálló kiállításon is szerepelt. Ezek a művek elvezetik a szemlélőt a manók elképzelt világába, ahol a biztonságot a hidak, a furcsa házak, az óriás virágok és a színes léghajók adják. Ezek az alkotások főként a gyermekeket, és az érzékeny lelkű felnőtteket szólítják meg.

Grafika2

Már főiskolás korában is megmérettetésnek, de még inkább tanulási, fejlődési lehetőségnek tartotta a kiállításokon való alkotói megjelenést. Szívesen vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon, tagja a községükben évente megrendezett Holló László Alkotótábornak is. Munkáit választották már be megyei, illetve országos tárlatokra, így a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Őszi Tárlatra, az alkotó pedagógusoknak szervezett tárlatokra, de volt már önálló kiállítása a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeumban, valamint a nyíregyházi Jósa András Múzeumban is gyermeknap alkalmából.

Tiszapart 1

Témái szerteágazóak. Legszívesebben pasztellkrétával és akvarellel örökíti meg a számára kedves pillanatokat. Gyakran alkalmaz alkotásaihoz vegyes technikát, akvarell-tus együttes használatát, de nem áll tőle messze a kollázs és a monotípia sem.

Talán…..

“Ihlet és motivál a településünk belsejében kanyargó Tisza folyó, mely minden évszakban alkotásra késztet, de szívesen ábrázolom a női lélek rejtelmeit, és az ember és természet szoros kapcsolatát is. Pályaművem, melyet a Corn and Soda pályázati felhívására küldtem be, egy újabb, modernebb stílus kialakítása, amely talán lehetőséget ad arra, hogy alkotásaimat hazánk távolabbi pontjain, vagy határainkon túl is megismerhesse a közönség” – vallotta Mónika munkásságáról.

MRNC
A Szabó Magda -pályázat nyertes műve

Szabó Magda Az ajtó című regénye, mely a pályázat fő témája, Mónika számára nagyon kedves mű. “Ezt a regényt 14 évesen, nagymamámtól kaptam azzal az útmutatással, hogy ezt a könyvet, felnőttként fogom igazán megérteni. Számomra a könyv mondanivalója motiváció (kitartás, szorgalom, akarat és együttérzés). Nem csak hivatásomban, vagy a családi életben, de a szabadidőmben végzett alkotói tevékenységben és a sportban is. Utóbbi a futásban rejlik, melyből erőt merítek, regenerálódom.”

Mónika mottója az élethez: „A csoda akkor kezd el munkálkodni benned, amikor már jobban figyelsz a céljaidra, mint a félelmeidre.”

Fotók: Kovácsné Botrágyi Mónika

Ez is tetszeni fog...