A köztévé cenzúrával maxolja ki a népszopásokat - Corn & Soda

A köztévé cenzúrával maxolja ki a népszopásokat

köztévé

Forrás: 24.hu

Úgy éreztük, hogy az elmúlt napok eseményi mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ezért a következő sorokban arról olvashattok egy kritikát, hogy hova jutott 2017-ben Magyarországon a média.

Mi a Corn & Sodánál úgy véljük, hogy bár elsősorban egy szórakoztató portál vagyunk, de a társadalmi felelősségvállalásnak is helyet kell adnunk. Szóval egy normális szabad társadalomban kell, hogy legyen helye annak, hogy az emberek őszinte gondolatai és szavai mindenkihez eljussanak. Ám nem pusztán csak ennyi a lényeg. Magáról a sajtó munkatársairól, a nyújtott minőségről és arról is szót említünk, hogy miért fontos az, mi is jön velünk szembe a tévén vagy egyéb platformokon.

Mindehhez hozzátennénk, azaz nem csinálunk belőle nagy titkot, hogy mi is nyertünk állami támogatást, de ez nem azt jelenti, hogy ezzel befogták volna a szánkat, vagy kalodába zárták volna kezeinket, hogy ne érjük el rendesen a klaviatúrát. Szabadon hozzáférünk a billentyűzeteinkhez és igenis kinyitjuk a szánkat, ha nem tetszik nekünk valami.

Maga a cenzúra témája nem egyszerű. Egyrészről valóban szükség van rá, mert megléte nélkül a média olyanná válna, mint Vágvölgyi Noémi Facebook oldala. Tehát cenzúra nélkül alpári és értelmetlen tartalmak öntenének el minket, mi pedig valósággal belefulladnánk a mocsokba. Most képzeljétek el, ha cenzúra mellett képes helyet kapni a médiában olyan ember, mint Pumped Gabo, vagy mint Győzike, akkor mi lenne nélküle! Másrészről viszont eszméletlenül könnyen át lehet esni a ló túloldalára, és könnyen vissza lehet élni a cenzúra hatalmával.

Itt persze szükséges tisztázni azt, hol is kezdődik a visszaélés és meddig tart az a cenzúra, ahol még a minőség fenntartása végett vágnak meg dolgokat. Az például, amikor egy kapatos riportert lekevernek, mert úgy érzik, hogy ez ciki, még nem feltétlenül számít önkényes döntésnek. Belegondolva, egyetlen munkahelyen sem tolerálják azt, ha meló közben részeg az ember. Ám ennek a szitunak is árnyaltabb a helyzete.

Meglepő módon a sajtó munkatársai is emberből vannak. Legalábbis egyelőre, amíg nem helyettesítenek minket mesterséges intelligenciával, de ettől szerencsére még messze vagyunk. Tehát eszünk, szarunk, ha megvágnak vérzünk, a pálinka meg minket is szétcsap. A fesztiváloknál meg úgy áll a szitu, hogy folyton kínálgatnak minket, amit bizony mi szívesen el is fogadunk, mert miért ne. Így az ominózus eset nem visszaélésnek számít, csak egyszerű amatőrségről árulkodik. Egyrészről amatőrség a riporter részéről, amiért még a bejelentkezés előtt piált, másfelől pedig amatőrség ez a stúdió részéről, mert ha elbagatellizálják és viccelődik az egészet, sokkal jobban jöttek volna ki belőle. Ugyanis lehetett volna ebből egy jó poént is csinálni. Hagyhatták volna, hogy végigmondja a mondandóját, majd a díszletben ülő felolvasó megjegyezhette volna, hogy kollégánk már igazán érzi a fesztiválhangulatot. Nem lett volna belőle hír sehol, nem születtek volna cikkek, és nem kellett volna a szerencsétlen riportert sem felfüggeszteni. Persze az enyje-benyje kijárt volna így is, de csendben megoldották volna. Az pedig, hogy ez nem így történt, bizony azt mondja el nekünk, hogy van még mit tanulnia a köztévé munkatársainak.

Az esettel kapcsolatban szükséges még magáról a minőségről is beszélnünk. Az köztudott, illetve mindenki számra jól látható, hogy a köztévé manapság nem igazán áll a helyzet magaslatán. Igaz a kereskedelmi tévék sem arról híresek, hogy a magas kultúrát hirdetik és hibátlan tartalomszolgáltatást nyújtanak, mégis valahogy náluk a vaskalaposság sosem volt jellemző. Tény, hogy tőlük is küldtek el obszcén módon bejelentkező felolvasót, de a fentebbi eset, nem említhető azokkal egy lapon.

Amennyiben a kedves olvasó úgy érzi, hogy ő kiállna a riporter mellett és nem tartja a büntetését érdemlegesnek, úgy az érte szerveződő eseményre fel is iratkozhat.

Szeretnénk egy olyan világban élni, ahol minden embert a hibáiért kellő mértéig vonnak csak felelősségre, de tényleg minden ember meg is kapná azt. Remélem teljesen érthető, hogy mire célzok, és nem kell ezt tovább részleteznem. A témához mi csak ennyit fűznénk hozzá. Ha úgy véled kihagytunk egy aspektust, vagy  megosztanád te is velünk a véleményed, ne fogd vissza magad, mert a Corn & Soda nem fog téged önkényesen, ok nélkül, vagy túlzottan cenzúrázni.

Ez is tetszeni fog...