Lámpagyújtogatók - pozitív lelkifröccs - Corn & Soda

Lámpagyújtogatók (2015) – pozitív lelkifröccs

oriasplakat_szinkorrigalt

Életigenlés. Ha egy szóban akarnám meghatározni a Lámpagyújtogatók című filmet, ezt választanám.

A magyar filmekkel kapcsolatban mindig is voltak fenntartásaim, így hát kissé bizonytalanul, előítéletekkel telve ültem be a Lámpagyújtogatók premier előtti mozijára. Csalódnom kellett. Még pedig pozitívan. Százados Miklós kultúr sci-fije talán kis költségvetésűnek hat, de annál nagyobb mondanivalóval rendelkezik. Nem átlagos értelemben vett filmről beszélünk, ha ennek ellenére mégis kap egy esélyt, nem fogja senki sem megbánni.

A történet arról szól, hogy rejtélyes jeleket kapnak a magyarok az Androméda-galaxisból, amelyre szeretnének választ küldeni. De mi legyen az üzenetben? Százados Miklós 42 ismert és elismert személyt kérdez meg arról, hogyan jutottak el arra a pontra, ahol most tartanak. Szóba kerül a család fontossága, a tapasztalok megszerzése, a célkitűzések, a hit, a tehetség, a motiváció, valamint hogy tulajdonképpen mit is keresünk mi a Földön. A szereplők saját élményeiket mesélik el, mit jelent nekik a hivatásuk, az anyai szeretet, vagy éppen, hogy hogyan töltenék el életük utolsó napját.

lampagyujtogatok31

A kérdésekre adott válaszok többségében ugyanazok voltak és hiába ismert emberek nyilatkozatait láthattuk és hallhattuk, azok bizony a mi gondolataink is voltak. A film valójában azt mutatja be, amivel igazából eddig is tisztában voltunk, csak esetleg nem mondtuk ki. Egyfajta motivációs filmnek mondanám, ha be kellene határolni. Ugyanis ott ülve a székben, elhatározod, hogy te is Lámpagyújtogató akarsz lenni.

lampagyujtogatok05

Az egyetlen, ami kissé kirántott ebből a gondolatsorból, az pont az a rész volt, amikor az üzenet eljuttatásához szükséges űrhajót terveztették meg és ennek kivitelezésével foglalkoztak. Ezekben a jelenetekben próbálták viccesre venni a figurát – ami néhol össze is jött, például az „asztrotyúk” nekem nagyon tetszett – mégis úgy éreztem, hogy egy pillanatra kilöknek a körből, elveszítem a fonalat.

A filmben helyenként felbukkannak egyfajta összefoglaló mondatok, kérdések, tanulságok. Megszólításként a szereplők olyan beceneveket kaptak a film elején, mint például a „Humorember”, vagy a „Kultúrdémonember”. Csak a későbbiekben jelenítik meg az igazi neveiket, amelyek között megtalálható Besenyei Péter, Dombóvári István, Erdei Zsolt, Fluor Tomi, Karafiáth Orsolya, Kiss Tibor, Lackfi János, Lovasi András és Rakonczay Gábor is.

lampagyujtogatok53

A betétdalok közül külön kiemelném Kovácsovics Fruzsina dalát, amely az „Űrhajós leszek!” címet kapta. Megható, édes kis dal, amely garantáltan megmelengeti a néző lelkét.

Összességében elégedett voltam, felülmúlta minden várakozásomat ez a film. Sikerült belefeledkeznem a vetítésbe és megtette azt a hatást, amit el akartak érni. A Lámpagyújtogatók elgondolkodtat, ösztönöz, tanít és megmutatja, van fény az alagút végén.

Értékelés: 87

Mafab: NA

Ez is tetszeni fog...