Laszlo Kreizler nyomoz - Caleb Carr: A Halál angyala - Corn & Soda

Laszlo Kreizler nyomoz – Caleb Carr: A Halál angyala

Caleb Carr A Halál angyala (The Alienist) című történelmi thrillere az első regények egyike volt az 1990-es években, ami a népszerű “sorozatgyilkos” témát új megközelítésben ábrázolta. Carr már az 1994-es remekművében egy pszichológust helyez főszerepbe, aki a 19. század végén szeretné megérteni az erőszakos bűncselekményekre való hajlamot.  Azt, hogy mi motiválja a pszichopata gyilkost. Így A Halál angyala több évtizeddel megelőlegezte a korát a bűnügyi regények világában, és azóta sem veszített izgalmából. 2018-ban is lebilincselő, izgalmas és okos olvasmány, melyet legújabb kiadásában az Agave Könyvek jelentett meg. Az amerikai TNT csatorna, mint írtuk, sorozatot készített a  regényéből. Az összes epizód Európában a Netflixen lesz majd elérhető április 19-től.

Forrás: Agave Könyvek

A regény története szerint 1896-ban, New York-ban járunk. A város egyik legnevesebb lélekbúvára a magyar származású Laszlo Kreizler. Amikor a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt (a későbbi elnök) tudomást szerez egy borzalmas gyilkosságsorozatról – amelynek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak –, a város hatalmas urainak akarata ellenére Kreizler segítségével megindítja a nyomozást. De nem hivatalosan, hiszen azt sokan nem néznék jó szemmel, főleg Kreizler botrányosan modern felfogása miatt, mely szerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A doktorhoz csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. A csapat nyomozni kezd, a gyilkos azonban egyre-másra szedi áldozatait, akiket brutálisan gyilkol és csonkít meg. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt.

Forrás: Agave Könyvek

A történet narrátora John Schuyler Moore, aki visszaemlékezéseit írva idézi fel a sorozatgyilkos utána hajszájukat. Így a történet kicsit eltávolodva, a múltból visszanézve jelenik meg előttünk. Ennek köszönhetően azonban előre tudjuk, mi lesz a későbbiekben főhőseink sorsa.

A regény nyelvezete rendkívül jól illeszkedik a korszakhoz, a 19. század végének stílusához, ráadásul háttérként remek korrajzot is kapunk. Carr nagyszerűen mutatja be az 1890-es évek New Yorkját, annak minden társadalmi rétegével együtt, a legszegényebbtől a leggazdagabbig. Emellett a korabeli rendőrség munkájáról, a nők és a bevándorlók helyzetéről is sok mindent megtudunk. A szerző hatalmas háttértudással rendelkezik a pszichológia tudományának történelmi alakulásáról is. A hatalmas történelmi és tárgyi ismeret láttán azt gondolhatnánk, hogy emellett maga a cselekmény ellaposodik, azonban ez nincs így.  A történet rendkívül izgalmas, fordulatokkal teli. A cselekmény jól felépített, és a szerző megfelelően adagolja az információkat is.

A szereplők életteli, hiteles alakok, akik jó és rossz tulajdonságokkal is rendelkeznek, nem csupán papírmaséfigurák. Theodore Roosevelt portréja különösen jól sikerült, az Isaacson testvérpár igazi zsánerfigurák. Az én kedvencem Sara Howard, a rendőrség első női alkalmazottja volt, bár kicsit kevesebbet szerepelt a műben, mint szerettem volna. A regény főhőse persze Laszlo Kreizler, ő azonban kissé megfoghatatlanra és talán szándékosan misztifikálta sikeredet. Persze a regényben láthatjuk a gyengeségeit is, mégis végig körbelengi a zsenikre jellemző titokzatosság és elérhetetlenség, amitől szinte már emberfelettivé válik. Ez azonban nem hibája a regénynek, hiszen a narrátor, John látja és láttatja őt így. Mint tudjuk, Laszlonak van magyar vonatkozása, örültem volna, ha ennek kicsit nagyobb szerepe lesz a regényben, de sajnos szinte semmi jelentősége nem volt.

Összességében A Halál angyala izgalmas, elgondolkodtató és hatalmas történelmi tudással megírt regény. Olyan, ami még napokig gondolatokat ébreszt az emberben az elolvasása után is. A krimik és lélektani regények kedvelőinek kötelező darab, és azoknak is, akik érdeklődnek a The Alianist-sorozat iránt. Nem fog csalódást okozni senkinek!

A könyvért köszönet az Agave Könyveknek!

Ez is tetszeni fog...