Léda – Ősbemutató a gödöllői Kastély Színházban - Corn & Soda

Léda – Ősbemutató a gödöllői Kastély Színházban

Léda címmel premier lesz látható a gödöllői Kastély Színházban, melyet Pozsgai Zsolt írt és rendezett, a főszereplői Varga Izabella és Szőke Zoltán.

Varga Izabella és Dózsa Zoltán
Fotó: Kovács JuJu

A Gödöllői Királyi Kastélyban található Magyarország legrégebbi színházterme, melyben az elmúlt években már volt egy-egy előadás. Sajtótájékoztató keretében Dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója bejelentette, hogy a színházi előadások sűrűbbé válnak, mivel szeretnék jobban kihasználni a felújított barokk Kastély Színház adta lehetőségeket.

Varga Izabella és Szőke Zoltán
Fotó: Kovács JuJu

Május 11-én lesz a premierje annak a Léda című egyfelvonásos darabnak, mely Brüll Adél, azaz Léda életét idézi meg, aki Ady Endre szerelme volt sok éven át. A darabot Pozsgai Zsolt írta és rendezte. A történet az 1920-as évekbe visz minket, és a szereplők egy napját mutatja be. A darab a híres házaspár, Léda és Diósy Ödön gödöllői házában játszódik. Az Erzsébet királyné út 14. szám alatti házat Diósy Ödön vette meg, melyet másfél hónap múlva eladott feleségének. Ennek az ügyletnek a volt a célja, hogy egy estleges pénzügyi csőd esetén Diósy elkerülje a felelősségre vonást. Az egykori Erzsébet királyné útnak ma Ady sétány a neve.

Szőke Zoltán és Dózsa Zoltán
Fotó: Kovács JuJu

Ady Endre szerelme, Léda a költő halála után ebben a gödöllői házban talál magának menedéket a férje mellett. Diósy Ödön hosszú éveken át tűrte a Léda és Ady Endre közötti szerelmet, de egy napon úgy érzi, hogy eljött az ő ideje. Az izgalmas és érzelmekkel teli helyzetet nagyszerű színészek mutatják be. Azoknak a feszült óráknak az eseményeibe láthatunk bele a színpadon, mely a Lédát alakító Varga Izabella, és Diósy Ödön szerepében látható Szőke Zoltán között kialakul. A feszült helyzet megrendítő pillanatokat eredményez, amelyek azonban a humort sem nélkülözik. A színpadon Varga Izabella és Szőke Zoltán szereplőtársai a dilettáns költőt alakító Dózsa Zoltán, valamint a Léda értelmi fogyatékosnak született húgát játszó Nagy Nati.

Nagy Nati
Fotó: Kovács JuJu

A Léda című előadás a május 11-i premier után havonta több alkalommal lesz látható a kétszáz éves Kastély Színházban.

Az előadást írta és rendezte: Pozsgai Zsolt

Szereplők: Varga Izabella, Szőke Zoltán, Dózsa Zoltán, Nagy Nati

Jelmez és díszlettervező: Húros Annamária

Az előadásfotókat Kovács JuJu készítette.

Ez is tetszeni fog...