Légy a kedvesem, Pest! - Corn & Soda

Légy a kedvesem, Pest!

 

Késztette: Székely György

Séta, romantika, Budapest. Nem is kell több egy ideális vasárnapi programhoz. A Budapest Beyond Sightseeing szervezésében látogatható Légy a kedvesem Pesten! egy olyan túrára visz el minket, amely során lehetőségünk nyílik belesni legnagyobb tollforgatóink magánéletébe – akár régi otthonaikba is!

A Budapest Beyond Sightseeing 10 évvel ezelőtt elhatározta, hogy gondjaiba veszi a város fekete bárányát, és visszavezeti a „nyóckert” a turisztikai életbe. Múltat és jelent összekapcsolva olyan tematikus sétákat szerveznek, amelyek során újra, vagy éppen először csodálkozhatunk rá környezetünkre, interakcióba léphetünk a várossal. Valódi kihívásra vállalkoztak, de az eredményt elnézve sikerrel jártak.

Forrás: Budapest Beyond Sightseeing

Csikós Ildikó (dramaturg, tanár és on-line szerkesztő), a program vezetője egyike azon bölcseknek, akik ráeszméltek, hogy nem csupán külföldön érezhetjük magunkat turistaként. Ha újat akarunk látni, nem kell messzire utaznunk, sőt, olykor saját kerületünk határát sem szükséges átlépnünk. Tulajdon lakhelyünk a múlt rejtélyes tárházává válhat, ha kutató szemünket elemeljük a macskakövekről – és természetesen, mint a legtöbb turistának, egy képzett idegenvezető sem árt.

Tudjuk-e például, ki is volt az a Veres Pálné? Hol áll a Hét Vezér háza és melyik vezér helyén áll Katona József? Hová lett Petőfi egykori otthona a róla elnevezett múzeum mellől? Ki volt Csibe és Mikkamakka? És ezek pusztán a látható valóság kérdései. A felszín alá nyúlva megismerhetünk tragikus és boldog – ám leginkább az előbbi – szerelmeket, a sírig tartó, vagy éppen akkor kezdődő románcokat.

Meglepő módon a túra útvonala roppant egyszerű volt. Sokszor megfordultam már a Fővám téren, de fogalmam sem volt, hogy néhány méterrel beljebb milyen kincsekre bukkanhatok. A Veres Pálné utca dúskált ezekben a néma kincsekben: épületek, szobrok és emléktáblák, melyek a megfelelő ismeretek nélkül némák ugyan, mégis rengeteg mesélnivalójuk van!

Késztette: Székely György

Az efféle tematikus túrák alapja a jó útvonal. Megfelelőnek kell lennie minden korosztálynak nagyjából 16 éves kortól fölfelé, illetve hosszúra sem érdemes nyújtani a sétát. A szeszélyes őszi időt figyelmen kívül hagyva mindegyik szempontnak megfelelő, gondosan összerakott volt az útvonal.

Térben kicsi, ám annál tartalmasabb sétát tett a csoport: megfordultunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Ady első és utolsó otthonában, a Veres Pálné Gimnáziumnál, a Hét Vezér házánál, Lázár Ervin házánál és még sorolhatnám. A papíron hosszúnak tetsző 2 és fél óra hamar elszállt anélkül, hogy bárki lába leszakadt volna a sok sétától, vagy, hogy megfagytunk volna az ácsorgástól.

A helyszín azonban még nem minden. A falak mögé zárt történetek adják az efféle séták zamatát, így hát nem mindegy, miket osztanak meg a sétálókkal. Ráadásul az emberben automatikusan felmerülhet a kérdés: ugyan annyi magyar óra után mit nem tudok még Madáchról vagy Petőfiről? Nos, a válasz: sokat. Valóban érdekes, és a tankönyvekből kihagyott történeteket hallhattunk – levéve az ideák szemüvegét, hús-vér embereket, nem pedig nemzeti nagyságokat ismertünk meg, olyanokat, akik éltek, szenvedtek és szerettek.

Késztette: Székely György

Ilyen szempontból még azok számára is érdekes lehet a program, akik alapvetően nem vonzódnak kifejezetten az irodalomhoz. Nem kell untig verseket elemezni és a tanár sem kéri rajtunk számon az évszámokat, mégis rengeteget tanulhatunk. Unalmas ücsörgés és fárasztó kutatás helyett a szabad levegőn sétálva értelmeződik újra a város és az irodalom is – két olyan fogalom, amire igazán ráfér a vérfrissítés.

Akit esetleg a szerelem nem hoz lázba, annak bőven akad más választéka a séták kínálatából. Hajózás, jazz, street-art, helyszíneknél pedig elhagyott temetők, a Városliget vagy a Margitsziget várja sok egyéb mellett a túrázni vágyókat. A csoportok családiasan kis létszáma kellemes hangulatot teremt, a közös érdeklődés és a szabad levegő pedig a felpezsdíti az embert a zsúfolt hétköznapok után.

Túrák elérhetősége: itt

Ez is tetszeni fog...