Logan (2017) kritika - Corn & Soda

Logan (2017) kritika

Forrás: InterCom

Hugh Jackman valószínűleg utolsó alkalommal bújt Farkas bőrébe a frissen piacra dobott Logan (Logan, 2017) című filmben. A film nem csupán a színész számára jelent visszavonulást a szereptől, de a méltán híres és imádott X-men hős számára is legördül a függöny. Ideje kideríteni, milyen is volt, ha nem is Hugh Jackman, de Logan legutolsó küldetése a vásznon.

A történet hosszú éveket repít minket előre az időben, 2024-be. Több, mint 20 éve nem született egyetlen mutáns sem. Más idők járnak, ahol az X-men Nathaniel Essex hatásos munkájának köszönhetően már csak képregénysorozat. Az emberek lassan kezdik elfeledni, kik is voltak ők és mit jelentettek a világnak – maga Farkas, Kalibán és X professzor is. Farkas karmait behúzva „normális” életet él Uber sofőrként, hogy a keresett pénzzel biztosítani tudja a már több, mint 90 éves, Alzheimer-kóros – és mivel a kormány tömegpusztító fegyvernek minősítette az agyát, jogilag halott – Charles Xavier utolsó napjait. A tervet azonban meghiúsítja egy mutáns kislány, Laura feltűnése, akit Charles már régen megjósolt, és aki történetesen Farkas lánya.

Forrás: InterCom

Ez a film tökéletes példa volt arra, mi történik akkor, hogyha az emberek annyira felkapnak valamit, hogy akármit is prezentálnak róla, venni fogják, imádni és promotálni. Tagadhatatlan, Farkas (Rozsomák) már a képregényekben is fantasztikus karakter volt és Hugh Jackman színrelépésével csak még inkább azzá vált. Azonban ennek a 2 óra 21 perces borzalomnak a láttán megszakadt a szívem mindkettőjükért.

Forrás: InterCom

Ildomos azonban mindig a pozitívummal indítani: a történet szívszaggató volt. A maga karakterében érdekes, de mégiscsak egy tipikus Marvel történet – maroknyi jófiú a gonoszok falkája ellen. Önmagában azt sem tartottam rossznak, hogy Laura kicsi Farkas reprodukcióként, tehát farkas „lányaként” lépett színre. Az viszont, hogy az apa-lánya kapcsolatot mindenképpen rá akarták erőltetni egy párosra, akik 7 napig voltak ismeretségben és körülbelül két tucat mondatot váltottak egymással… valóban nincs rá jobb szó, mint az erőltetett. A telekinetikus képességekkel rendelkező kisfiúra senki nem fogta rá, hogy Főnixé (Phoenix), sem a jeget lehelő kislányra, hogy Jégember (Iceman) gyereke. Máris sokkal érdekesebb lett volna, hogyha úgy tekintenek a gyerekekre, mint az X-men elhunyt tagjainak majdnem vérszerinti leszármazottjaira, és nem kizárólag Farkas és Laura kapcsolatára fókuszálnak.

Forrás: InterCom

Technikailag rendben van a Logan, bár ezt a Marvel- filmek kapcsán lassan már említeni sem kell. A harcok kellően nyomon követhetőek, kitűnően koreografáltak és hitelesek is. Azonban, ha már szóba kerültek a harci jelenetek a rendező, James Mangold számára csak egy javaslatom lenne: a kevesebb néha több. 141 percből drasztikus túlzás nélkül körülbelül 100 harci jelenet volt. A történethez a hosszú perceken át elhúzódó vérengzés nem tett hozzá semmit, a karakterfejlődéshez pláne nem és egy idő után mindegyik sablonos volt: pár pofon Farkasnak, aztán Farkas feláll, beindul, megöl mindenkit, majd elmegy. Ha nem lett volna ott Farkas, gondolkodóba estem volna, hogy egy akciófilmre ültem be véletlenül.

A színészekkel kapcsolatban akárhányszor gondoltam át újra és újra, három csoportra tudtam csak osztani őket. Az elsőben például Kalibán (Stephen Merchant) és X professzor (Patrick Stewart), akiket öröm volt nézni; a másodikban azok vannak, akiket már jóval kevésbé, és ide sajnos minden arccal együtt szereplő rosszfiút bekategorizálhatok. Gonosznak mind gonosz volt, de egyikük sem haladta meg az átlagos Marvel-gonosz mércét és úgy tűnt, meg se próbálják; az utolsó kategóriába maga Farkas (Hugh Jackman) és Laura (Dafne Keen) kerültek. Kettejükkel kapcsolatban nagyon ambivalens érzéseim vannak. A komoly jelenetekben mindkét színész beleadta magát, de ha éppen nem harcoltak, akkor Laura mogorván nézett maga elé, Farkas pedig káromkodott.

Forrás: InterCom

Összességében erre a filmre kár pazarolnia az idejét és a pénzét a mozira annak, aki nem Marvel vagy Farkas fanatikus. Azt viszont nem lehet elvitatni tőle, hogy a Logan egy hosszú sorozat lezárása. Nem a legjobb, de fontos része a szériának. a (talán) legutolsó Hugh Jackman-Farkas film, ami az X-men vége és új kezdete egyben.

Értékelés: 55/100

Mafab: 95

IMDB: 8,8/10

Ez is tetszeni fog...