Ma van a magyar kultúra napja - 195 éves a Himnusz - Corn & Soda

Ma van a magyar kultúra napja

Ma van a magyar kultúra napja. 1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kulturális élet gazdagságát.

Egy kézirat tanúságai szerint Kölcsey Ferenc e napon fejezte be 1823-ban a Himnuszt, amely a magyarság legfontosabb művévé vált. Több mint száz éve már, hogy az Erkel Ferenc által megzenésített verset az ország himnuszaként tartják számon, hivatalossá azonban csak 1989-ben vált, amikor bekerült az Alkotmányba is.

magyar kultúra napja

A Himnusz kéziratának első oldala // Forrás: Wikipedia

A Himnusz több, mint puszta könyörgés a magyar népért. Olyan kulturális minta, amely közel kétszáz éve jelent igazodási pontot nekünk. Elszámol jóval és rosszal, múlttal, jövendővel, bűnnel és bűntelenséggel. Irányt jelöl számunkra, és óvva int a tévutaktól. A Himnusz az origó a magyar nemzet koordináta-rendszerében. Azt a funkciót tölti be, amit a kultúra illékony és megragadhatatlan fogalma lát el a világ bármely pontján.

Ilyenkor országszerte tartanak rendezvényeket. Irodalmi esteket, színházi előadásokat, koncerteket, kiállításokat tekinthetnek meg azok, akik méltóképpen kívánják megünnepelni a jeles alkalmat.

A mai nap azonban nem csak emiatt lehet fontos számunkra. Ezen a napon született Cseh Tamás (1943-2009) dalszerző/énekes, aki ma ünnepelné 75. születésnapját. Valamint 29 éve, január 22-én hunyt el 75 éves korában Weöres Sándor (1913-1989), a XX. század második felének legnagyobb hatású magyar költője.

Emlékezzünk meg róluk egy közös dallal, melynek szövegét Weöres Sándor Az égsapkájú ember című verse alapján Bereményi Géza dolgozta át Cseh Tamás csodálatos dallamára.

Ez is tetszeni fog...