Magyar filmcsemege - Liza, a rókatündér

Liza, a rókatündér (2015) – magyar filmcsemege

liza a rókatündér

A 35. Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon, Portóban fődíjat nyert, valamint a vizuális effektekért járó díjat is bezsebelte, hamarosan Prágában is bemutatkozik, és a közönség egyszerűen imádja! Igen, egy magyar filmről van szó, egy olyan produkcióról, ami végre valahára üdítő, tényleg vicces és mind a kritikusok, mind a nézők tekintetében beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ez a film a Liza, a rókatündér, ami mellett mi sem mehettünk el szó nélkül.

A történet főhőse Liza, az egyszerű, “szürke kisegér”, romantikus nő, aki már 12 éve ápolja a volt japán nagykövet özvegyét, Márta nénit. Egyetlen barátja Tomy Toni, a fiatalon elhunyt japán popénekes szelleme, akit csak ő lát. Liza kedvenc olvasmánya egy japán romantikus regény, amit valóságként él meg, és meg van róla győződve, hogy  – hasonlóan a könyv szereplőjéhez – ő is 30. szülinapján ismeri meg a Nagy Őt! Viszont ezen szándéka nem igazán tetszik szellemes barátjának, így aztán elátkozza, Liza pedig rókatündérré válik. A rókatündérek japán női démonok, akiket ha megkíván egy férfi, az halállal lakol! Így aztán elkeseredett pasikeresése közben Liza körül csak úgy hullanak a férfiak, és kezdetét veszi egy eszeveszett történet.

Liza, a rókatündér

A helyszínt tekintve valahol a ’60-as, ’70-es évekbeli Budapesten, akarommondani Csudapesten járunk, ahol mintha sohasem lett volna kommunizmus, meg Kádár sem, az utcán Cosmopolitan reklámplakát, no meg egy Mekkburger nevet viselő gyorsétterem, ahol kis ajándék jár a menü mellé, amitől az emberke boldog lehet (tetszenek érteni).

No kérem, van itt minden, de nem úgy, mint egy nyaralós bőröndben, hogy nyomjuk össze még egy kicsit, hátha belefér még ez meg az. Bár rendkívül szövevényes sztorival állunk szemben, a rendező, Ujj Mészáros Károly jól átgondoltan fogja össze ezt a kavalkádot, amihez nagyban hozzájárulnak a kiváló színészek és a zene.

Liza, a rókatündér 2

A Lizát játszó Balsai Móni hihetetlenül jó alakítást nyújt, egy percre sem válik modorossá, pedig a “kedves-romantikus-cuki” lány szerepe bizony rizikós. Alapvetően sokszor használt karaktertípus, de remekül oldja meg a helyzetet, és nagyban hozzájárul a film sikeréhez. Szuper választás volt Bede Fazekas Szabolcs Zoltán zászlós, a finn western rajongó, meglepően aprócska törölközővel járkáló figura szerepére, és David Sakurai is kiválóan hozza Tomyt, a tánca pedig fenomenális. A magyar filmek tekintetében a sokszor szerepeltetett Reviczky Gábor, Hajdú Steve és Szabó Győző is felbukkan, de a jó hír, hogy tényleg lehet rajtuk nevetni.

Zeneileg óriási pirospont az Erik Sumo Bandnek a betétdalért, ami a filmben többször is felcsendül, és egy idő után már késztetést érez az ember, hogy táncra perdüljön! Miután megnéztem a filmet, még hosszú órákig a fejemben járt, és másnapra sem akart kimenni sehogy, ami azt illeti, ez nem is baj!

Liza, a rókatündér 3

Műfaját tekintve nehéz lenne bármilyen sémát ráhúzni, a “romantikus-abszurd-sci-fi-mese-vígjáték” sem fedné le igazán. A film láttán eszünkbe juthat ugyan az Amelie csodálatos élete, vagy a Wes Anderson-filmek, de semmi köze hozzájuk, alapvetően egyedi produkció, ami eddig még nálunk nem készült, és ez bizony nagy szó. Ami a vizuális effekteket illeti, színvonalasak és rendkívül jól sikerültek, mintha nem is egy magyar filmet néznénk!

Persze a film nem hibátlan, ezt nem is állítom. A fő cselekményhez képest kicsit nehezen indul be a sztori, bár nekem az első tíz perc is élvezhető volt, főleg a már említett filmzene miatt. A japán animéken felnövő generáció sérelmezheti a kiejtést, már ami a magyar szereplőket illeti, és persze a poénokat illetően is akad pár, ami nem igazán talál be, de alapvetően egy rendkívül élvezhető, jól összerakott produkcióról van szó, ami a “magyar film” meghatározásra is erősen pozitív hatást gyakorol.

A Liza, a rókatündér február 19.-től látható a mozikban, viszont népszerűsége azóta is töretlen. A magyar nézők az elmúlt egy hónapban inkább választották ezt a filmet, mintsem amerikai szuperprodukciókra váltottak volna jegyet, így az 5 legnézettebb mozifilm között szerepel. Én személy szerint is jó szívvel ajánlom ezt a magyar közönségfilmet, ami végre tényleg jó és élvezhető. Szóval, aki teheti, irány a mozi, és nézze meg a Liza, a rókatündért, megéri!

Értékelés: 75/100

IMDb: 8,4

Mafab: 79%

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] és anyut (Balsai Móni) játszó színészek is ismerősek lehetnek számunkra, méghozzá a Liza a rókatündérből, amit bizony Mészáros rendezett. Azt már tényleg csak pluszként említem meg, hogy a […]