A Magyar Kultúra Napja - programajánló - Corn & Soda

A Magyar Kultúra Napja – programajánló

1989-től január 22. a Magyar Kultúra Napja, ugyanis Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A korábbi évekhez hasonlóan idén is számos program várja a látogatókat szerte az országban.

Január 20.-án Budapesten a MOM Kultúrális Központban a Lyukasóra Klub 19:00-tól várja az érdeklődőket interaktív irodalmi estjükre. A színészekből, költőkből, irodalmárokból álló társaság felszabadult, vidám kikapcsolódást ígér a nagyérdeműnek és csak ezen a napon mindezt díjtalanul, regisztációs jeggyel. Másnap Takács Bence ErvinHideg vízben fürdetett gondolatok” nevezetű irodalmi estje invitál minket egy nagy játékra 19 órától. Az improvizációs est további szereplői Szakcsi-Lakatos Béla (zongora) és Kathy-Horváth Lajos (hegedű).

Igazi csemegét jelenthet a kultúra rajongóinak Veszprémben, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében január 21.-én, 17 órai kezdettel Lackfi János és Gryllus DánielFeldaraboljuk a végtelent” című zenés irodalmi műsora. Egy zseniális író és egy Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző boncolgatja a versben lakó zenét a régi magyar vers- és dalhagyományoktól kezdve a helyben rögtönzött szövegekig. A belépés díjtalan!

“Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?”Erre a kérdésre keresi a választ Udvaros DorottyaMégis Szép” elnevezésű önálló zenés estjében. A program Móron, az Erzsébet téri Művelődési házban január 21.-én 18 órai kezdettel tekinthető meg.

Magyar Kultúra Napja

A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában jubilleumi tárlat nyílik Makoldi Sándor festőművész alkotásaiból. A nemzeti tudat erősítésének, a magyar kultúrális értékek felmutatásának jegyében rendezett kiállítást Pap Gábor művészettörténész nyitja meg január 21.-én, délután 5 órakor.

A budapesti Nemzeti Múzeum január 22.-én meghosszabbított nyitva tartással és kedvezményes belépőjegyekkel várja a múzeumkedvelőket a Magyar Kultúra Napja alkalmából. 17 órától Árnyékszínház – A Nagy Háború hősei címmel gyerekprogram veszi kezdetét, mely keretén belül két kiállítás, a Nézőpontok valamint a Front felett anyaga enged bepillantást az első világháború képeibe. 18:00-tól és 18:30-tól a kurátorok segítségével tanulmányozhatjuk a sztereofényképeket valamint választ kaphatunk arra, mit rejt a Weinstock-hagyaték.

A Magyar Kultúra Napja 2.

Budapest más pontjain, így a Petőfi Irodalmi Múzeumban is ismeretterjesztő előadás és koncert várja vendégeit a Magyar Kultúra Napján. Onder Csaba irodalomtörténész 17 órai kezdettel tartja előadását. A Múzeum további meglepetéssel is szolgál – összes kiállítása, így például a “törés a szavakban” vagy a “Csinszka – a modell és múzsa” tárlata is ezen a napon ingyenesen látogatható!

Gáspár György Frenczy Noémi-díjas üvegművész előadására és a White Hole II. című alkotás bemutatására kerül sor január 22.-én a Lackó Dezső Múzeumban, Veszprémben. A nemzetközileg elismert művész alkotásai kulisszatitkaiba is bepillantást enged, továbbá rávilágít a műtárgy-kereskedelem és a neves gyűjtemények kialakulásának hátterére is. A program 16:30-tól veszi kezdetét és ingyenes!

A Magyar Kultúra Napja 3

Gyula városa is készült az alkalomra: Körmendi Klára Liszt-díjas zeneművész hangversenyére invitálja az érdeklődőket, ahol Bartók, Kodály és Liszt művek hangzanak el. Helyszín:a Városháza Díszterme, január 22., 17 óra. A belépés szintén díjtalan!

Szeged városa sem maradhat ki a sorból; változatos programokkal, színházi produkciókkal, irodalmi estekkel, koncertekkel és kiállításokkal ünnepelnek. Megtekinthetjük többek között Sonkodi Rita festőművész a Nyugat-ihlette képeit és a több mint ötven éve alakult Molnár Dixieland is fellép.

Január 23.-án sem ér véget a programok sorozata; Debrecenben, a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében nyílik reprezentatív tárlat Makovecz Imre életművéből. Hajdúszoboszlón, 17 órától a “Fény-játékok” elnevezésű irodalmi est veszi kezdetét Lázár Ervin műveiből Nagy Anna Jászai Mari-díjas érdemes művész és Huszárik Kata színművész előadásában a Bocskai Rendezvényközpontban.

Jó szórakozást kívánok!

Ez is tetszeni fog...