Magyar retro Star Wars poszterek! - Corn & Soda

Magyar retro Star Wars poszterek!

Amikor új rész készül egy olyan kultikus univerzumhoz, mint a Star Wars, előkerülnek régi kincsek a múltból. Ilyen ez a néhány magyar poszter, ami az első három részt promózza!
A jó Star Wars trilógát a sok egyértelmű különbség között az is megkülönbözteti, hogy a kronológiailag harmadik trilógia a Hidegháború idején kerültek a mozikba. A 70-es években nem lehetett úgy filmet csinálni, hogy valaki ne talált volna benne utalást az emberiség akkori, mondhatni felesleges mészárlására. Lehet, hogy Lucas, aki eredetileg az amerikaiközönséget céloztameg, semmilyen tanító célzatot nem szánt a képkockák mögé, de ez nem állított meg senkit, hogy sorok között olvasson.
Itt lenne a helye, hogy belemenjek Magyarország akkor aktuális helyzetébe, beszéljek kicsit Kádárról, a gulyás kommunizmusról, de arra ott vannak a történelem órák.
Természetesen a magyar premier kicsit később volt, mint Amerikában, röpke két év és pár hónap eltéréssel jelent meg a Csillagok háborúja: Új remény (Star Wars:New Hope, 1977), A birodalom visszavág (Empire Strikes Back, 1982) másfél évvel később, míg a Jedi visszatér (Return of the Jedi, 1983) már csak 16 hónap eltéréssel jelent megnálunk.
De nem is ez a lényeg, hanem a fantasztikus retro poszterek, amiket Helényi Tibor készített annak idején, akinek ma biztos számos Tumblr követője lenne. Nem tudom, hogy a művészt megyik film ihlette a poszterek elkészítésekor, de Vadert kivéve egy fontosabb szereplő se szerepel a posztereken, viszont mintha a Pókemberből jól ismert Lizard átugrott volna néhány jelenetre.HungaryEmpireStrikesBack_465 HungaryJedi_465 HungaryStarWars_465
Minden esetre a poszterek nagyon menők, ha gyűjtó lennék, tuti kutatóakcióba kezdenék!
Hasonló kincsek találhatóak néhány antikváriumban, régebbi kiadású Star Wars könyvek borítóján is.
A végére egy máshogy furcsa poszter, szintén magyar, ezúttal Felvidéki Andrástól.hungarian_star_wars_2394823423_465

Forrás

Ez is tetszeni fog...