Maladype bemutató - Yvonne a Fészekben - Corn & Soda

Maladype bemutató – Yvonne a Fészekben

A Fészek Művészklub Színháztermében mutatta be a Maladype társulata Witold Gombrowicz Yvonne című darabját Balázs Zoltán rendezésében.

Mesés Gáspár, Erőss Brigitta, Jáger Simon és Dőry Brigitta
Forrás: Maladype
Fotó: Toldy Miklós

A Maladype premier előadását Gombrowicz groteszk művét lefordító Pályi András szavaival ajánljuk:

„Hol van az a törvény, melynek lélektelen eszközként kell alávetni magam, s nem szabad emberként?” – kérdi Fülöp herceg a dráma elején. Yvonne-nal való találkozása után a trónörökös úgy érzi, fel kell lázadnia minden konvenció ellen. Szabadságvágya a társadalmi normák kötöttségein túl az ösztönök és az emberi természet korlátait is feszegeti. Eljegyzi Yvonne-t, aki így bekerül a királyi udvarba, s ettől kezdve a próbakő szerepét játssza: Yvonne-hoz fűződő kapcsolatában a történet valamennyi szereplőjének felelnie kell a Fülöp által feltett kérdésre. Yvonne néma jelenléte katalizátorként hat. Szerepe nem egyéb, mint egy színpadi séma megtestesülése. Yvonne mint drámai alak nem létezik, csak mint szerep.

Erőss Brigitta és Jáger Simon
Forrás: Maladype
Fotó: Toldy Miklós

Gombrowicz hőseinek alapvető, belülről fakadó igyekezete: mindenáron megtalálni egymást. „Szükségem van az emberekre. Nem azért, hogy szót értsek velük. Csupán azért, hogy életjelt adjanak.”– írja. Hősei azonban nem értenek szót – nem képesek rá, csupán „életjelt” adnak egymásnak: így lesz az Yvonne az életről gondolkodó drámai látomás, nyelvi vegyület… Gombrowicz számára a mű befogadójának különös jelentősége van, legfőbb fórumnak tekinti: a kezdetektől fokozott érdeklődést tanúsít a narrátor és a közönsége közti sajátos kapcsolat iránt.

Mesés Gáspár és Lukács Andrea
Forrás: Maladype
Fotó: Toldy Miklós

Ha a modern művészet fő törekvése – mint Susan Sontag állítja -, hogy „túljusson a pszichológián”, akkor ez Gombrowiczra föltétlen érvényes, s e vonatkozásban némileg rokonítható az antiszínház képviselőivel. Mint író azokra a civilizációs sémákra hivatkozik formaként, melyek a nézők tudatában élnek: Gombrowiczot a néző tudati „megrázkódtatása” érdekli.

(Pályi András)

Dőry Brigitta
Forrás: Maladype
Fotó: Toldy Miklós

WITOLD GOMBROWICZ: YVONNE
Fordította: Pályi András

SZEREPLŐK
Ignác király: Mesés Gáspár
Margit királyné: Lukács Andrea
Fülöp herceg: Jáger Simon
Kamarill: Erőss Brigitta
Izabella: Dőry Brigitta
Yvonne nagynénje: Zsenák Lilla
Innocent: Zsenák Lilla
Yvonne: XXX

Jelenet az Yvonne című előadásból
Forrás: Maladype

Rendező: Balázs Zoltán
Díszlettervező: Balázs Zoltán
Jelmeztervező: Németh Anikó
Mozdulatszobrászok: Erőss Brigitta, Jáger Simon

Ez is tetszeni fog...