Mary Alice Monroe: Nyári fuvallat - kritika - Corn & Soda

Mary Alice Monroe: Nyári fuvallat – kritika

A nyári hőségben mindig jól esik valami igazán kellemes és könnyed olvasmány, és ehhez az egyik legjobb választás lehet Mary Alice Monroe legújabb regénye, a Nyári fuvallat, mely az írónő előző kötetének, a Nyári emlékeknek a folytatása. Habár a könyv egy trilógia második része, de önmagában is teljes értékű olvasmány, ami az előzőhöz hasonlóan a General Press Kiadó gondozásában jelent meg.

A General Press Kiadó fotója

A General Press Kiadó fotója

A Nyári fuvallatban folytatódik a három lánytestvér, Dora, Carson, Harper és nagyanyjuk izgalmas, olykor vidám, olykor szomorkás története. Ebben a kötetben a főszereplő a legidősebb lány, Dora, aki boldogtalan házasságában évekig játszotta a tökéletes anya és feleség szerepét. Férje azonban egy nap beadja a válókeresetet, és az asszony úgy érzi, hogy autista kisfia nevelésében is kudarcot vallott. A feje fölött összecsapnak a hullámok, s nem találja kiutat, végül egy rosszullét kell ahhoz, hogy rádöbbenjen,ha újra boldog akar lenni, gyökeres változásokra van szükség az életében. Ebben segítségre és támogatásra talál testvéreiben és nagymamájukban, akik mindent megtesznek, hogy újra önmaga lehessen, s végre kezébe vegye saját sorsának irányítását.

Közben azért Carson és Harper élete is tovább formálódik gyermekkoruk csodás helyszínén, Sea Breeze-ben, ahová Marietta, a nagyanyjuk hívta őket, hogy még egy utolsó csodás nyarat töltsenek együtt, mielőtt végleg eladja a házat.

A cselekmény így több szálon fut, több szereplő életét is nyomon követhetjük, azonban a remek szerkesztésnek és felépítésnek köszönhetően a helyszínek,  szemszögek váltakozása nem nehezíti meg a történet követhetőségét. A regény egyik legnagyobb erősségének a sztori hétköznapiságát tartom. Párkapcsolati, gyermeknevelési, életvezetési problémákról olvashatunk olyan mindennapi szereplőkkel, akikkel mi magunk is azonosulni tudunk, s akiknek a gondjait akár mi is átélhetjük.

A karakterek többsége szépen kidolgozott, a főhősök nagyon élethűek, árnyaltak, és több szempontból jellemzettek. Dora erős és határozott egyéniségnek látszik, azonban belülről tele van félelemmel és bizonytalansággal. Életét a társadalmi szabályok irányítják, nem a saját akarata. Újra kezébe kell vennie a sorsát, s mindent elölről kell kezdenie ahhoz, hogy végre megtalálja a boldogságot. Carson öntörvényű, szabad lány, aki senkinek nem hagyja, hogy helyette döntsön bármiben is. Az ő legnagyobb problémája, hogy menekül a kötöttségek és a saját érzelmei elől. Harper még sok talányt rejt, róla egyelőre keveset tudunk. Még keresi önmagát, de a saját útját akarja járni. A nagyi, Marietta egy csodálatos nő, aki hatalmas bölcsességgel és empátiával terelgeti unokáit.

A kötet leghalványabb alakjai a férfiszereplők. Ők általában csak egy-egy jellemvonással vannak ábrázolva, nincsenek igazán árnyalva.Persze ők sem irreális karakterek, de sokkal sablonosabbak mint ellenkező nemű társaik.  Van az önző férfi, a felelősségteljes, a titokzatos és természetesen itt van a hőszerelmes is, aki a csillagot is lehozná a szeretett nőnek. Valószínűleg ennek az az oka, hogy ez egy kifejezetten nőkről, nőknek szóló regény, így a férfiak kissé háttérbe szorultak, ami talán nem is olyan nagy baj.

A karakterek mellett a tájábrázolást is kifejezetten remeknek tartom. Csodásan megelevenedik előttünk a déli partvidék, a New Orleans körüli táj, és mellette a napfényes Kalifornia. Szinte arcunkon érezzük a tengerpart könnyű szelét, s a mocsárvidék buja illatát. Az írónő képei erőteljesek, leírásai színesek és érzékletesek . Stílusa mégis könnyed és élvezetes. Olyannyira olvasmányos, hogy szinte magától pörögnek az oldalak az ujjaink között.

Összességében a Nyári fuvallat igazi nyári regény, de mégsem  csupán egy üres, romantikus strandra való olvasmány, hanem olyan problémaköröket vet fel, amik szinte bármelyikünk mindennapjaiban előfordulhatnak. Ez a könyv nekünk, nőknek szól, a mi gondjainkról, a mi vágyainkról mégis valami álomszép helyen, ahová mindannyian szívesen elmenekülnénk a hétköznapok elől. A történet magával ragad, a hősnőknek szurkolunk, s úgy érezzük, kicsit mi magunk is erősebbek lettünk, könnyebben megbirkózunk saját életünk problémáival.

A könyv megvásárolható a General Press Kiadónál.

Köszönet a regényért a General Press Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...