Mától startol a POSZT!

Mától startol a POSZT!

397

Június 9-én startol a 2016-os POSZT – megújult arculattal és programstruktúrával, új helyszínnel és a korábbi évek megoldatlanul hagyott problémáival.

Az elmúlt évek tapasztalatainak köszönhetően túlzás lenne felfokozott izgalomról és őrületes várakozásról beszélni a POSZT kapcsán. A találkozó célkitűzései – ha voltak is – egyre inkább az idők homályába vesztek. Hogy teljes egészében és a legutolsó szögletéig talán soha nem is volt pontosan kitalálva és eltervezve, az az évek során folyamatosan megmutatkozott. Időről időre problémaként merült fel, hogy a találkozó a szakmának vagy a közönségnek szól-e. (A kettő persze nem zárja ki egymást, de akkor az szintén más kereteket jelent.) A versenyprogram válogatásának elvei soha nem voltak világosan tisztázva, a válogatási eljárás szabályai és körülményei az elmúlt másfél évtizedben többször is változtak, s a szakma is csak meglehetősen későn – igaz, az elmúlt néhány évben már egyre hevesebben – kezdte el követelni a válogatás elveinek és körülményeinek átláthatóvá tételét; mindezidáig azonban eredménytelenül. Az utóbbi idők ideológiai-pártpolitikai hátterű iszapbirkózásai pedig végképp megadni látszottak a kegyelemdöfést a találkozónak.

A januárban pályáztatás útján újonnan megválasztott vezetés tehát nem kevés kihívással néz szembe. Az eddig tapasztalható változások közül a legszembetűnőbbek a POSZT arculatát, programstruktúráját érintő változások, a programok nagy részének átköltöztetése a belvárosból a Zsolnay Negyedbe, a napijegyek, a 3 és 9 napos bérletek bevezetése, melyek egyértelműen jelzik az új vezetés azon szándékát, hogy egy szélesebb közönséget szólítson meg (ami egyébként már a pályázatában is szerepelt). A találkozó lényegi elemét érintő versenyprogrammal kapcsolatos problémák – a válogatási eljárás struktúrája, a válogatók személye, a válogatás elvei (erről az idei évben mind a mai napig különösen kevés információ látott napvilágot), a versenyprogramok zsűriztetésének a kérdése, a zsűri tagjainak a kiválasztása – ugyanakkor továbbra is megoldatlanok. Igaz, mindezen kérdések megoldása alaposabb mérlegelést és szélesebb szakmai konszenzust igényel, amihez kétségkívül hosszabb idő szükséges.

Ez is tetszeni fog...