Mától tíz napon át ismét POSZT!

Mától tíz napon át ismét POSZT!

Ma kezdődik és egészen június 17-ig tart az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó – a versenyprogramban hét nagyszínházi és hét kamara előadással, mellette pedig számos egyéb kőszínházi és független színházi előadással, felolvasószínházzal, szakmai és közönségbeszélgetéssel és koncerttel. Az idei találkozó díszvendége Halász Judit.

A programstruktúrát tekintve nincs változás a korábbi évekhez képest. A találkozó gerincét továbbra is a versenyprogram adja, melynek előadásait egy szakmai és egy színészzsűri értékeli és díjazza a találkozó során. A szakmai zsűri tagjai: Deres Péter (dramaturg), Felkai Eszter (színésznő), Márkos Albert (zeneszerző), Sebastian Vlad Popa (külföldi színházi szakember), Pozsgai Zsolt (író), Puskás Panni (kritikus), Szlávik István (tervező), Tóth Tibor (színész), Zakariás Zalán (rendező). A színészzsűri tagjai: Moór Marianna (Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja), Töreky Zsuzsa (Jászai Mari-díjas), Barnák László (a Szegedi Nemzeti Színház művésze). A versenyprogramot szakmai és közönségbeszélgetések kísérik, melyeket az idén Lévai Balázs moderál.

A POSZT bemutatja programsorozat mainstream előadásai ezúttal is a szélesebb közönséget célozzák meg – ezek a következők: Boban Marković Orkestar, Pécs, a musical, Versmondók 25, Primadonnák, Macskák.

A POSZT fesztivál keretében a kőszínházi és független színházi előadások mellett idén is lesznek előadások a színművészeti képzéssel foglalkozó egyetemekről és műhelyekből (a Színház és Filmművészeti Egyetemről, a Kaposvári Egyetemről, a Pesti Magyar Színiakadémiáról, a Janus Egyetemi Színházból és a Baross Imre Artistaképző Intézetből). A tavalyi év korlátozottabb jelenléte után ismét erőteljesebben képviseli magát a Színházi Dramaturgok Céhe a Nyílt Fórum felolvasószínházi programsorozatával, melynek során a legújabb magyar színművekből válogatnak egy csokorral. Mindezek mellett utcaszínházi előadások, közönségtalálkozók, koncertek stb. színesítik a programot.

A szervezők – tanulva az előző év kudarcából – a fesztivál programjainak nagy részét (a szabadtéri programokat, a közönségtalálkozókat, a koncerteket) a Zsolnay Negyedből visszavezényelték a belvárosba, s a korábbi évekhez hasonlóan csak néhány olyan program (főként színházi előadás) helyszíne maradt a Zsolnay Negyedben található Bóbita Bábszínház, E78 vagy Janus Egyetemi Színház, melyeknek nem sikerült megfelelő helyszínt találni a Pécsi Nemzeti Színházban vagy a belváros egyéb helyein. Ugyancsak szakítottak a tavalyi év nem nagy népszerűségnek örvendő bérletes konstrukciójával, s az idén a legtöbb előadásra elővételben lehet/lehetett jegyet váltani, számos program pedig – az egyetemek előadásai, a Nyílt Fórum programsorozata, az utcaszínházi előadások, a közönségtalálkozók és a koncertek egy jelentős része – továbbra is ingyenes.

Ez is tetszeni fog...