Még aktuálisabb előadás - Zűrzavar 2045 az Örkényben - Corn & Soda

Még aktuálisabb előadás – Zűrzavar 2045 az Örkényben

Az Örkény Színház korábbra tervezett bemutatója, a Zűrzavar 2045 című darab az őszbe fordulva még aktuálisabbá vált.

Zűrzavar 2045
Forrás: Örkény Színház

A Zűrzavar 2045 című darabot Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája alapján egy alkotó csapat írta meg a hazai színpadra: Bánki Gergely, aki szerepel is az előadásban, Gábor Sára dramaturg és Polgár Csaba rendező.

Nagy Zsolt, Novkov Máté, Kókai tünde, Bíró Kriszta, Ficze István és Pogány Judit
Forrás: Örkény Színház

Az Örkény Színház ajánlója:

“Ollyan felbolydúlt világrúl mesélünk mostan, melyre 2045-ben ébrednénk eme peremtartományban. S bár olybá tűnhet, mintha semmi sem változott volna, de sok minden megesett, mi nem esett meg, és még több minden nem esett meg, mi megesett. A Kárpátyok köziben tikkadt datolyapálmák alatt üresen bólogat a gémeskút ága, hetyke zsiráfcsikó szemez véle. Még odébb hatalmas város délibábja remeg a rekkenő hőben. Bjudapjest az. Ott székell Orkány Eliz kormányzó asszony személlye. Otthonának dúca az egykori hírős Örkény István teátrum épülettye. És mindezt azért fogalmaznánk illyen hülye nyelven, mert irodalmi előírás ez, mellyen 2045-ben poéta az olvasóhoz szólhat.”

Znamenák István, Jéger Zsombor, Zsigmond Emőke, Takács Nóra Diána
Forrás: Örkény Színház

Az ajánlóból kiderül, hogy az előadás nem csak célozgat, hanem felvállaltan aktuálpoltizál. Egyes politikai vezetők, helyzetek egyértelműen jelennek meg a darabban, vagy a személyiség típusból következtethetünk konkrét politikai szereplőkre.  A Zűrzavar 2045 egyszerre mutat tükröt a mának, illetve előrevetít egy lehetséges abszurd jövőképet a jelenlegi tendenciák alapján. Mindezt teszi a maró gúny és az irónia eszközével, tehát nem kertelnek az alkotók, mert belecsapnak a közepébe.

Znamenák István, Zsigmond Emőke, Pogány Judit, Csákányi Eszter, Máthé Zsolt, Takács Nóra Diána és Kerekes Éva
Forrás: Örkény Színház

A Zűrzavar 2045 nem akar nagy drámai mű lenni, vállaltan abszurd helyzetek és jelenetek fűzére, melyeken lehet nevetni, és persze közben sírni. Azzal együtt, hogy elszórakoztatott a politikai és társadalmi kritikát közvetítő előadás, felvetődik bennem – mint már oly sokszor a kritikus művészi színházi előadások megtekintésekor -, hogy ha egy-egy ilyen jellegű darab közben körbetekintek a nézőtéren, akkor nyugodtan megállapíthatom azt, hogy akik jegyet vásároltak aznap estére, azok jelentős része pontosan tisztában van azzal, amit megjelenítenek a színpadon. Akiknek pedig – legyen társadalmunk és politikai életünk szereplői -, változtatni kellene hozzáállásukon, azok be sem teszik a lábukat az ilyen előadásokra. Ettől még természetesen szükség van Zűrzavar 2045 típusú darabok bemutatására…

Jéger Zsombor és Kerekes Éva
Forrás: Örkény Színház

A Zűrzavar 2045 tele van poénokkal, és mondhatnánk, hogy a karakterek karikatúrák, de sajnos – amit az emberiség nagy része korábban abszurdnak gondolt -, abból gyakran súlyos valóság lett. Az egyfelvonásos darabot Polgár Csaba teletűzdelte humoros és technikai ötletekkel. El tudom képzelni, hogy alkotó csapat a brainstroming fázist nagyon élvezte. Helyenként olyan „ereszd el a hajam” érzésem volt, mivel sorjáznak az egymást követő poénok és az abszurd helyzetek. Polgár Csaba ötletesen használta az élő videó és a green box adta technikai lehetőségeket. Izsák Lili díszlet és jelmeztervező kreálta látványvilág nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az írók és a rendező elképzelései hatásosan jelenjenek meg színpadon.

Kerekes Éva és Znamenák István
Forrás: Örkény Színház

A színpadon és a vetítővásznon folyamatosan nagy a nyüzsgés, amit az is eredményez, hogy közel húsz színész adja elő a darabot. Az előadásban szerepet kap szinte a teljes Örkény társulata, megtámogatva vendégekkel (Bánki Gergely, Terhes Sándor és Lukáts Andor). A főszerep Kerekes Éváé, aki elemében van a kormányzó asszony szerepében. Ahogyan Kerekes Éva, úgy valamennyi szereplő felszabadultan komédiázik. A színészeknek nem kell ebben a darabban nagy drámai mélységeket bemutatni, de nem is erről szól a Zűrzavar 2045. Valamennyi szereplő profi módon hozza a rábízott karikatúrát: Kerekes Éva, Znamenák István, Bánki Gergely m.v., Jéger Zsombor, Takács Nóra Diána, Zsigmond Emőke, Máthé Zsolt, Cákányi Eszter, Lukáts Andor m.v./Csuja Imre, Terhes Sándor m.v., Nagy Zsolt, Kókai Tünde, Novkov Máté, Bíró Kriszta, Csákányi Eszter, Pogány Judit, Ficza István, videóról Békés Itala, Bíró Panni és Mácsai Pál.

Máthé Zsolt, Csuja Imre és Pogány Judit
Forrás: Örkény Színház

Polgár Csaba, az Örkény Stúdió művészeti vezetője, színész-rendezője – a darabválasztása során – tavasszal még nem tudhatta, hogy a jelenhez milyen nagymértékben kapcsolódik ez az előadás, és vált ki erős hatást a darab végén a kivetített Free SZFE felirat.

Terhes Sándor
Forrás: Örkény Színház

Értékelés: 8/10

Ez is tetszeni fog...