A Mester és Margarita színpadon - Corn & Soda

A Mester és Margarita színpadon

mester

Október óta látható Bulgakov világhírű regényének, A Mester és Margaritának színpadi változata Michal Dočekal és Iva Klestilova átirata alapján a Vígszínházban. Csodálatos mű, csodálatos előadásban, remek színészekkel. Mai színházi rovatunkban ezt ajánlom figyelmetekbe.

A Mester és Margarita a kedvenc regényem. Már számtalanszor olvastam, s néhány részét szinte kívülről tudom, így némi félelemmel és kétkedéssel teljes várakozással ültem be a Vígszínház előadására. Kételkedtem, hogy vissza lehet-e adni néhány órás előadásban egy ilyen sokrétű regény eszmeiségét, kérdésfelvetéseit, üzenetét. És féltem, hogy csalódni fogok, mert közelébe sem fog érni a színpadi mű Bulgakov zsenialitásának. Azonban örömmel jelenthetem ki, hogy pozitív meglepetésben volt részem.  Michal Dočekal rendezése remek, és a regény hangulatát, atmoszféráját, sokrétű jelentésmezőit sikeresen adja vissza. A több szálon futó cselekménysor hol a Bulgakov-korabeli Moszkvába, hol Jézus és Poncius Pilátus Júdeájába repít, finoman összemosva a nagyon is valóságos, hétköznapi eseményeket a misztikus világgal. Mégis Pilátus története, Woland mágikus világa és szocializmus korabeli Moszkva fals és korrupt hétköznapi élete kerek egészet alkot.

margarita

A színmű két felvonása alatt megismerjük Margarita (Járó Zsuzsa) és Mester (Hevér Gábor) tragikus szerelmének történetét, Jézus (Varju Kálmán) utolsó óráinak egy eddig ismeretlen változatát, s közben Woland (Lukács Sándor), a titokzatos fekete mágia professzor és társasága felforgatja Moszkvát…

Különösen érdekesnek és izgalmasnak találtam Woland varietébeli fellépésének színház a színházban megoldását, és Hontalan Iván-Lévi Máté (Molnár Áron) szerepének összemosását. Azonban hiányoltam Korovjovot a szereplők közül, és Woland bálja is lehetett volna monumentálisabb és lenyűgözőbb. Érdekes módon több olyan monológ is szerepelt a szövegben, melyek nem Bulgakov regényéből származtak. Ezek igyekeztek segíteni a mű értelmezését, persze a rendező olvasata alapján. Egyedi megoldás, bár én furcsának találtam, s kissé idegennek a szöveg többi részétől. Emellett elvette a másfajta értelmezés lehetőségét.

Összességében a Vígszínház A Mester és Margarita előadását remeknek találtam, mely nem okoz csalódást a regény rajongóinak sem. Ezért a színház és  a Bulgakov kedvelőknek is jó szívvel tudom ajánlani. Kiváló darab, mely az előadás után is sokáig fogva tart…

Ez is tetszeni fog...