Mi ez a cirkusz (2016) - Kirtika - Corn & Soda

Mi ez a cirkusz (2016) – Kirtika

Forrás: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Facebook

Mi ez a cirkusz? Kérdezi Halász Glória dokumentumfilmjének címe a szereplőktől és a nézőktől is egyúttal. Hogy kapunk e választ eme kérdésre, azt már magunkban kell eldöntenünk.

A rendezőnő és stábja 3 éven keresztül követte a Recirquel Újcirkusz Társulat életét. Iszonyatosan erős anyagokat sikerült felvenniük. Az interjúk hol megborzongatják, hol megsiratják, hol pedig ámulatba ejtik az embert. Erre jön rá az a plusz, amit maga a téma ad, hogy olyan artistákról készítettek filmet, akik az emberi képességeik fizikai határát nem egyszerűen kitolták, hanem egyenes néha már izomszakadásig húzták.

Szinte már horrorisztikus történeteket hallhatunk a filmben a tornászok, artisták, cirkuszosok életéről. Ezt nem csak fizikailag értem, de kétségtelen, hogy a sérüléseikről szólók voltak a leginkább rémisztőek, hanem még szellemileg is, ugyanis az az életút amit őt követnek rengeteg áldozattal jár. Nincsenek barátaik, a családjuk sokszor nem támogatja őket, minden idejüket edzéssel töltik. Ezek összeadva egy átlag embert felőrölnének, de a tornászok úgy tűnik edzéseik során nem csak a testüket, hanem még a lelküket is megacélozzák.

A rendezőnő és az egyik szereplő is kiemeli, hogy produkciójuknak az ad egy pluszt, ha az ember tudja, hogy mennyi és milyen munka van mögötte. Akkor vagyunk csak képesek igazán értékelni a látottakat, mikor rájövünk, hogy a csonttörések, a kötelek által okozott égések, a fájdalom mellett csak ők vannak egymásnak. A cirkusz egy olyan zárt közösség, ami már családnak számít, ha pedig valaki abban tölti az egész életét, lehetetlen tőle megszabadulni.

Forrás: Művész Mozi

Emiatt válik fontossá a dokumentumfilmben az öreg Árpi bácsi, aki az egész társulat tatája. Az öreg elsőre furcsa, sokakban talán megmagyarázhatatlan rossz érzést kelt. Kapcsolata a csinos és fiatal lánnyal elsőre talán nem tűnik helyénvalónak, de később rájöhetünk, hogy nincs mögötte semmi rossz. Ez valóban csak egy ártatlan szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat, amivel vér szerinti rokonságuk hiányát próbálják meg kitölteni.

Mint azt a készítőktől megtudtam a forgatás ideje alatt szoros ismeretség alakult ki a stáb és a cirkusz tagjai között. Igaz, ahogyan Glória mondta, “bár nem vagyunk napi kapcsolatban, de követem az életüket”.

Értékelés:

80/100 (A néző a film végén hiányérzettel áll fel a vászon elől, mert bár megmutatják nekünk a társulat utóéletét, és hogy híressé váltak, mi mégis többet szerettünk volna róluk tudni)

Mafab: 76

IMDb: 9.0/10

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] még ha művész vagy dokumentumfilmről is beszélünk nem szabad, hogy untassa a nézőt. Ezt a Mi ez a cirkusz?, ami egyébként dokumentumfilm kategóriában különdíjat nyert, be is bizonyította. A Paradise […]

  2. […] mindkettőnk tetszését elnyerő Mi ez a cirkusz? után, négy kisfilm következett a versenyprogramban. Közülük van olyan is, ami Zsigmond Vilmos […]