Mi köze a Star Warsnak a nemzetközi kapcsolatokhoz? - Corn & Soda

Mi köze a Star Warsnak a nemzetközi kapcsolatokhoz?

Star Wars

Tavaly áprilisban Kilátás a hegyről címmel indult útjára a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) podcast csatornája. Kéthetente jelentkező műsoruk legfőbb célja olyan összefüggések megvilágítása, amelyekre a szokásos néhány perces tévé- és rádióinterjúkban nincsen lehetőség, de mégis fontosak a világpolitika megértéséhez.

A 2017-es év utolsó – szám szerint huszonegyedik – podcastjában rendhagyó módon a Star Wars filmsorozatot vizsgálták meg a nemzetközi kapcsolatok tudományának szemszögéből. Az adásban Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, illetve A sci-fi politológiája című kötet szerzője, Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, valamint A külpolitika elemzése és a Bolygók világa című kötetek szerzője és Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a Corn & Soda filmes rovatvezetője vitatták meg Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem tanársegédje kérdéseit.

Ahogy a podcast elején elhangzik, a beszélgetés jócskán tartalmaz spoilereket, így – akárcsak a beszélgetők – én is hangsúlyozom, ennek fényében hallgassátok meg.

A podcast apropója a legújabb Star Wars-film volt, melynek története, világa és úgy egyáltalán az elkészülte sok kérdést vet fel a nézőkben – legfőképp azokban, akik régi, rendíthetetlen rajongói a Csillagok háborúja-univerzumnak. Ugyanakkor ebben a beszélgetésben nem kritikai, hanem politikatudományi szempontból vizsgálták a filmeket, Szalai Máté pedig már a podcast elején feltett egy fontos kérdést: szükség van-e arra, hogy az olyan popkulturális műveket, mint a Star Wars-filmek, a politikatudomány oldaláról is megvizsgáljuk? E kérdésre a résztvevők egyértelmű választ adtak és különféle szempontok szerint mutattak rá arra a megcáfolhatatlan tényre: egy filmalkotás – különösen egy, a technológiai változásokat és a jövő alakulásának módját is felvázoló film – képes alternatívát nyújtani és gondolkodásra ösztönözni az embereket.

Star Wars

De mennyire politikai a Star Wars? – kérdezte ezután a beszélgetés moderátora, a válasz pedig nem más volt, mint az, hogy „a Star Wars az egyik legpolitikaibb popkulturális alkotás”. És mennyire reagálnak az egyes trilógiák koruk világrendszerére, az amerikai hatalom természetére? Ki lehet olvasni belőlük politikai filozófiát, nemzetközi kapcsolatok-elméletet vagy biztonságpolitikai elméleteket? Mit láthatunk lecsapódni a mai világrendből, nemzetközi kapcsolatokból, a nyugati politikai folyamatokból a legújabb Star Wars-filmekben? És például a rasszizmus megjelenik bennük?

Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, ha meghallgatjátok a cikk alján található podcastot, mely egyrészt azért is fontos számunkra, mert (többek között) Németh Bence, a Corn & Soda filmes rovatvezetője fejti ki benne véleményét a Star Wars-filmsorozattal kapcsolatban, másrészt pedig azért, mert nemcsak arra mutat rá, miként lehet vizsgálni egy filmalkotást a politikatudomány szemszögéből, hanem arra is: világunk működésének és alakulásának megértéséhez a film remek eszköz.

Ez is tetszeni fog...