Most én olvasok Marcival - Corn & Soda

Most én olvasok Marcival

A Pagony kiadó Most én olvasok! sorozatában nemrég jelent meg Wéber Anikó Marci-történeteinek újabb kötete, a Marci és a farsang. Napokon belül pedig a NAGYBETŰS kötet is a polcokon lehet. A könyv a korábbiakhoz hasonlóan olvasást segítő kiadás, amely élénk rajzaival, érdekfeszítő fordulataival jó alap az olvasás megszeretéséhez.

Biztosan emlékeznek rá, a nyolcvanas években jelent meg a Már tudok olvasni! sorozat, ahol nagy méretű betűvel írt, rövid regényeket adtak ki kortárs szerzőktől. A Pozsonyi Pagony hasonlót alkotott. Az ifjú olvasóknak kínál segítséget a Most én olvasok sorozat köteteivel, amelyből már ismerhetjük Berg Judit Tökmag köteteit, Igaz Dóra, Vadadi Adrienn, Kertész Erzsi, Szabó Borbála, Gévay Csilla, Finy Petra történeteit. A kötetek szerzőnként négy olvasási szinten jelennek meg.

Most egy új kötetet ismerhetnek meg a szülők és a kezdő olvasók. A Marci-kötetek eseményei nem fantáziavilágban, távoli tájakon, hanem a gyerekek mikrokörnyezetének egy szeletében játszódnak, az iskola falai között, ami az egyik vonzereje lehet az olvasás elkezdésének. Az újabb Marci-kötet, a Marci és a legvidámabb osztály és a Marci és a kincsesláda című kötetek után a Marci és a farsang címmel bővíti a sorozatot. A Marci-történetek önmagukban is olvashatóak, nem kell ismernünk hozzá a kötetek többi részét. A kis olvasók számára azonban mindenképp öröm lehet, ha régi, ismerős szereplőkről hallhatnak az új könyvben is. 

Fotó: Wéber Anikó facebook

A sorozat kortárs írók műveiből válogat, pedagógiailag szupervizionált, ívelt felépítésű történeteket tartalmaz és célzottan az olvasás lehető leghamarabbi megszeretését tűzte ki céljául.
A Marci és a farsang történetének középpontjában az izgalmas készülődés és a jelmezverseny áll, amikor is megjelenik egy titokzatos idegen robotnak öltözve. Wéber Anikó – korábbi köteteihez hasonlóan – farsangos történetében is törekszik rá, hogy ne egy idealizált világot mutasson be a gyerekeknek, hanem valóságosat, ahol nem mindig mi nyerjük a díjat, nem mindenki táncol jól, nem minden fenékig tejfel, hanem létezik könny, csalódás és egy hol ilyen, hol olyan gyerekközösség.

Az 1988-ban Tatabányán született Wéber Anikó magyar- és filozófia tanár szakon végzett az ELTE-n, majd egy éven át egy budapesti általános iskolában dolgozott, mielőtt újságírói pályája elindult volna. A Babaportál, a Kortárs Online és a Bárka Online publikálta cikkeit. Első könyve 2015-ben jelent meg, A sárkány, aki nem tudott repülni címmel, amellyel az Aranyvackor gyerekirodalmi pályázaton harmadik helyezést ért el. A 2016-ban megjelent Az osztály vesztese című története pedig felkerült a HUBBY 2017-es Az Év Gyerekkönyve 12 éven felülieknek listájára és a Margó-díjra is jelölték. Könyveiben a gyerekek pszichéjének működését reprodukálja, ebben, elmondása szerint, óvodapedagógus édesanyja tapasztalataira is támaszkodik.

Wéber Anikó írónő kiválóan érzi a gyerekek pszichéjének finomságait: mi fáj, mi miatt izgulnak, mi vezethet az egymás közötti ellentétekhez. Történeteiben mesterien tükröződnek a gyermeki lélek és az iskolai lét kölcsönhatásai, és ezeket a gyerek szemszögéből tudja ábrázolni. Nem próbál okítani, ítélkezni, hanem külső szemlélőként vezeti végig a gyermek olvasót egy olyan esemény láncolaton, amelynek a gyerek maga is bármikor részese lehet. Ezáltal engedi, hogy az olvasó maga vonja le saját következtetéseit a történet végén, elősegítve a kreatív gondolkodást.  

IRÁNY A BOLT

Április végén újra örülhetünk, mert a Pagony megjelenteti a Marci iskolás lesz című kötetet is, amely egy egészen nagybetűs változat és a legfiatalabb olvasókat célozza meg. Illusztrációi ugyancsak Rátkai Kornél keze munkáját dicséri.
  

Ez is tetszeni fog...