MOST VAN MOST egy új magyar vígjáték! - Corn & Soda

MOST VAN MOST egy új magyar vígjáték!

Kint jártam a 2019 elején mozikba kerülő Most van most című új magyar vígjáték forgatásán, ahol a két főszereplő Tompos Kátya és Mohai Tamás élvezte a sajtó legnagyobb figyelmét, ám a mellékszerepet játszó Scherer Péterrel is sokan beszélgettünk a film kapcsán.

A Szajki Péter (Nejem, nőm, csajom, Intim fejlövés) nevével fémjelzett új magyar road movie mind a romantikus vígjáték, mind az érzelmes dráma elemeit tartalmazza. Egy 24 órát átölelő történetről van szó, amelyben a menyasszony elszökik az esküvőjéről és egy szabadnapos taxis fiú mellé ül be, aki a lány kérésére elviszi számos helyre. Van benne étterem, halotti tor, temetés, Balaton és melegbár is. A cselekmény pedig a fiatalok párválasztási és elköteleződési problémáit boncolgatja.

Kátya a gyönyörű mennyasszonyi ruhájában, Tamás a forgatás alatt végig viselt kheki pólójában, farmerjában a taxi motorház tetejének dőlve egymással kedvesen civódva mesélnek a filmről.

Tompos Kátya: Péter (Szajki Péter rendező – a szerk.) már eleve rám gondolt, amikor írta a forgatókönyvet. Bár a történet kezdete, a szökés életidegen, de onnantól kezdve, hogy elindul a színészi játék nagyon is valóságossá válik. Színészileg nagy ívet fut be a lány, és az az érdekes, hogy a lány múltja, saját világa hogyan hat a fiú jelenére, jövőjére. Nagyon jó a hangulat, sokat nevetünk, jó értelemben vett lazaság van, ami kell is ehhez a játékhoz.

Aztán az állandóan mosolygó Mohai Tamás csillogó szemmel bekapcsolódik a beszélgetésbe. „Péter úgy keresett meg, hogy engem szeretne a szerepre. Én végig ebben a pólóban leszek, és teljesítem Kátya kéréseit, elviszem, ahova kéri, amit majd állítólag később fizet ki. Persze egy párnak néznek minket, és ez állandó viccelődésre ad okot.

Scherer Péter a film egyik mellékszerepét játssza, de mindannyian tudjuk, milyen meghatározó az ő jelenléte egy filmben, még ha oly’ kis szerep is. A film kapcsán őt is megkérdeztem.

Corn and Soda: Milyen szerepet játszol a filmben?

Scherer Péter: Jobb időket megélt főpincér vagyok, aki vagy a kegyelmeséknél szolgált vagy a Mátyás Pincében nagyurakat szolgált ki. Hogy most az ő szerepe csak annyi, hogy életbölcsességekkel szolgál a fiataloknak, vagy hatással is lesz az életükre, ez majd kiderül. Ugye, a pincér, amikor meglátja a párt, egyből levágja, hogy itt valami óriási gebasz van, hiszen a menyasszony ruhája mellett nehezen hihető, hogy a srác levette az öltönyét.

C&S: Mennyire reális, hogy valaki lelép az esküvőjéről? Te hallottál már ilyen esetről? Lehet ezt valósághűen ábrázolni? Hiszen annyi filmben szerepelt már ez az esemény, hogy inkább filmbe illő, mint valóságos.

S.P.: Nem, az én környezetemben nem volt ilyen. Olyan viszont igen, hogy később derült ki, hogy jobb lett volna, ha egyikőjük elszökik és nem mondják ki az igent, mert válással végződött. Sok ilyen van. Ez a menyasszony is félt az elköteleződéstől vagy rájött, hogy nem azzal a férfival szeretné leélni az életét és inkább megszökött. Egy témát ezerszer feldolgoztak már, de nem mindegy, hogyan. Sokféleképpen lehet ugyanazt ábrázolni, naplementét is hányan festettek… Ott van Csontvárynak a Taorminai színház című festménye, az a naplemente is sárga, de nem akármilyen. A rendező zsenialitását mutatja, hogy érdekesen tudja megfogni.

C&S: Olvastam, hogy egyszer azt mondtad, a tragédiában a humort, a vígjátékban a mélységet keresed. Ennél a filmnél érdekelne engem az a bizonyos mélység.

S.P.: Ebben a filmben a párkapcsolatok, az elköteleződési probléma merül fel, amely a mai világban szerintem óriási gond. Mióta a Pápa engedélyezi a házasságok felbontását, van, aki két-háromszor is házasodik. Időben nemet mondani, ez a legfontosabb dolog itt.

A beszélgetések után figyelem a színészeket. Tompos Kátyát, ahogy jön-megy, nagyon szép nő, sugárzik belőle valami természetesség, báj. Egyszer odalép filmbéli partneréhez és megkérdezi: „Jól nézek ki?” Mire a párát fújó ventilátor előtt szövegét gyakorló Mohai Tamás persze lazán bólogat. De Kátyának ez nem elég. „Jól nézek ki vagy nézhetnék ki jobban?” Én meg nem is a válaszra figyelek már, hanem rá, mert ámulok: profizmusa, magabiztossága mellett kényesen ügyel rá, hogy a partnere maximálisan elégedett legyen vele. Majd tekintetem tovasiklik Pepére.

A főpincéri ruhát épp ráigazítják a Scherer Péterre, aki összeolvasás közben is hagyja ezt. Mi, akik vendégek vagyunk csak ott, árgus szemmel figyeljük őt. Kattognak a fényképezőgépek, majd Scherer Péter nevetve azt mondja: Több fotós van itt, mint Hollywoodban. Rokonok is jöttek? Te elhoztad az unokaöcsédet vagy mi? – szól nevetve az egyik fotóshoz és teszi ezt egy olyan szimpatikus könnyedséggel, szellemességgel, hogy nincs, aki ne nevetne rajta. Nagyon jó figura.

És persze, ha ilyen patent színészek szerepelnek egy jó rendező filmjében, akkor nem lehet más az eredmény, csak egy újabb sikeres, magyar vígjáték! Én nagyon várom!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ez is tetszeni fog...