MUK – Márciusban Újra Kezdjük! – Juhász Dávid kiállítása a Pintér Galériában - Corn & Soda

MUK – Márciusban Újra Kezdjük! – Juhász Dávid kiállítása a Pintér Galériában

Fotó: Gosztom Gergő

Juhász Dávid MUK – Márciusban Újra Kezdjük! című kiállítása 2017. március 21. és április 11. között látható a Pintér Galériában (1055, Budapest, Falk Miksa u. 10.).

1957 márciusában végigsöpört az országon egy nagy leszámolási hullám, ami többezer civilt juttatott Kádár börtöneibe. Sokan estek fogságba az utcai harcok túlélői köztül is, a rendszer pedig velük statuált példát. Március közepén civilek ezreit vették őrizetbe, bebörtönzésükhöz pedig tökéletes indok volt az 1956. november 4. után terjedő jelszó: Márciusban Újra Kezdjük!

Juhász Dávid portrésorozata azokra a férfiakra összpontosít, akik a forradalmat szabadságharccá változtatták. Azokra, akik nem féltek fegyvert ragadni, és akik helytállásukkal súlyt adtak a tömegek által elindított folyamatoknak. A festőművész arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi vitte az utcára ezeket a férfiakat. Megismerhetjük a férfi psziché motivációit, az ösztönös szerepvállalás mechanizmusát, ezen kívül természetesen a festmények emléket is állítanak a forradalmároknak.

A festmények fegyelmezett színhasználattal, expresszív módon mutatják be a harcok résztvevőit. A szereplők között akad, aki elesett, van, akit elfogtak és kivégeztek, de egy olyan férfit is láthatunk, akiről nem tudunk semmit. A kiállítás a mártírhalált halt forradalmárok mementójaként is értelmezhető, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy az elnyomásra adott radikális válasz örökérvényű, a hősiesség pedig minden férfi lelke mélyén ott lapul.

Fotó: Gosztom Gergő

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Ez is tetszeni fog...