Nagykorú lett a Bartók Plusz! - Corn & Soda

Nagykorú lett a Bartók Plusz!

Forrás: programturizmus.hu

A Bartók Plusz Operafesztivál 2001 óta hirdeti és terjeszti az opera műfaja iránti szeretetet. Az idén nagykorúvá érett fesztivál fő küldetése, hogy kiemelje ezt a csodás műfajt a feledés homályából, régi darabokat elevenítsen fel, újaknak nyújtson bemutatkozási lehetőséget és teret biztosítson mindazok számára, akik nem félnek érdeklődni a komolyzene iránt. A 2018-as programokról a szervezők március 20-án tartottak sajtótájékoztatót a fővárosi Műjégpálya dísztermében.

A Bartók Plusz Operafesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai legtöbb programmal ellentétben nem a fővárosban rendezik meg. A tíz napos programsorozatnak megalapulása óta Miskolc ad otthont – nem véletlenül, hiszen a fesztivál eredeti célkitűzése az volt, hogy a város felkerüljön Magyarország turisztikai térképére. Az azóta eltelt évek alatt nem csupán ez a szándék teljesült, de a programsorozatnak köszönhetően Miskolc hazai és nemzetközi szinten is felkerült a kulturális palettára.

Forrás: szinhaz.org

A 18 év alatt már rengeteg műsort szerveztek a fesztivál keretein belül, az idei évi program azonban Kesselyák Gergely, a fesztiváligazgató szerint is sokkal izgalmasabbnak ígérkezik az átlagosnál. A fesztivál idén két ősbemutatónak is otthont ad. Hazánkban senkinek nem kell bemutatni az anyák megmentőjét, Semmelweis Ignác nevét azonban sajnos leginkább csak szakmabeliek ismerik külföldön. Épp ezért jelent külön örömet, hogy az első, életéről és küzdelmeiről szóló darabot egy amerikai szerzőpáros, Raymond J. Lustig és Matthew Doherty munkájának köszönhetjük.

A másik ősbemutató szintén egy kortárs alkotás, A rivális (La Rivale). A neves olasz zeneszerző, Marco Taralli – manapság ritka – vígoperája Maria Callasnak, a 20. század lenyűgöző opera-énekesnőjének állít emléket. Egy sokak által rajongásig imádott primadonna szaftos pletykákkal, pajzán jelenetekkel és kacagtató vitákkal teli történetét láthatjuk majd a színpadon. A szoprán díva főszerepében ráadásul a híres olasz művésznőt, Tiziana Fabbricinit üdvözölheti a magyar közönség.

Forrás: szinhaz.org

A Bartók Plusz mindig visszatérő, egyben visszavárt eleme a három Bartók darab előadása. A névadó által költött darabok előadásait a nagy érdeklődésre való tekintettel ebben az évben kétszer is eljátsszák majd a fesztiválon. Idén a Miskolci Nemzeti Színház, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint a Kielcei Táncszínház közreműködésével létrejövő darabok: A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, A kékszakállú herceg vára.

Nem csupán a fesztivál számára jelent a 2018-as év mérföldkövet. Az ország egyik leghíresebb zenei produkciója, az István a király is felkerült a programok közé. A méltán neves és közkedvelt darabot 35. évfordulója alkalmából ezúttal hangverseny verzióban hallhatjuk majd a Bartók Plusz Operafesztivál és a Zikkurat Színpadi Ügynökség közös produkciójaként.

Forrás: szinhaz.org

A bartóki örökség ápolására külön is hangsúlyt fektető operafesztivál számára különleges év a 2018-as: száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. A kékszakállú herceg vára az első, 2001-ben megrendezett operafesztivál óta 20 alkalommal hangzott fel a Bartók Pluszon. A Bartók-darabot a magyar előadók mellett lengyel, cseh és román társulatok is bemutatták. Emlékezetes helyszíne volt az előadásnak az aggteleki cseppkőbarlang, a diósgyőri vár és a miskolctapolcai Barlangfürdő. Az ősbemutató centenáriumán az operafesztivál a Kékszakállú 100 programmal – Michał Znaniecki világhírű rendező 3 Bartók operarendezésével, Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjével és a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítással – tiszteleg Bartók korszakos géniusza előtt.

A Bartók Plusz Operafesztivál júniusban lesz, a távoli időpont azonban nem ad okot a tétlenkedésre! Ahogyan az előző években, a szervezők ismét earlybird akciót tartanak, melynek keretén belül az érdeklődők április 4-18. között 40% kedvezménnyel válthatnak jegyeket bizonyos előadásokra!

A programmal kapcsolatos további információk, valamint az egyes előadások pontos jegyárai elérhetőek a fesztivál honlapján.

Ez is tetszeni fog...