Ne feledd a nevedet! Jana - musical - Corn & Soda

Ne feledd a nevedet! Jana – musical

Múlt szombaton sikerült hazaesnem Magyarországra Lengyelországból, vasárnap pedig azonnal a szülővárosomba, Kunszentmártonba vettem az irányt. A megérkezésből fel se eszmélve gyerekkorom tenyérizzadós előadásainak borzongató helyszínére, a Szabó Gyula Művelődési Központba indultunk, hogy megnézzük a Szent Márton Társulat musicaljét, amely a Ne feledd a nevedet! Jana címet viseli.

A művelődési ház azonnal felhozta bennem a rég elfeledett iskolai előadások rettenetét (szerencsére színészi karrierem még általános iskolás koromban véget ért). A nosztalgikus érzések mellett meglepett az előadásra érkező tömeg, és a darab kezdetével azonnal el is feledkeztem az esetlen sulis botladozások rettenetét, és belefeledkeztem az előadásba.

A “Ne feledd a nevedet!” egy testvérpár igaz történetét meséli el nekünk. A második világháború után Görögországban terrorhullám kezdődött a baloldaliak ellen. Emiatt sok ezer ember kényszerült külföldön menedéket keresni. 1946-1949 között polgárháború dúlt az országban. Magyarországra rengeteg gyerek került abból a 25 ezerből, akiket kimenekítettek a polgárháború sújtotta területekről. Körülbelül hétezer görög érkezett az országba, akik közül sokan árvaházakba kerültek, teljesen elszakadva családjuktól.

12341639_887453338017458_2944077087197314586_n

A darabban megismerhettük Janát (Beke Lilla) és Berenikét (Légrádi Blanka), akik egy ilyen vonatra kerültek fel, mivel falujukban halálos veszély fenyegette őket. Édesanyjuknak (Turi Ágnes) és más anyáknak is nehéz döntést kellett hozniuk, amikor elengedték az ismeretlenbe gyermekeiket. A testvérpár Magyarországra érkezve elszakadt egymástól, a kicsi Jana árvaházba került, de nagyobb testvére megígérte neki, hogy megkeresi, amikor lehetősége adódik rá.

12063630_1503683433257550_8893938005751669311_n

Felnőttkorában Jana (Deák Júlia) nővérként dolgozik, és munkahelyén szerelembe esett Almássy doktorral (Wenner-Várkonyi Attila), aki viszonozza a lány érzéseit. Jana különleges lány a többiekhez képest, magában hordozza otthonának emlékét és az örömöt tragikus sorsának ellenére is. Persze a szerelmeseknek is szembe kell nézniük akadályokkal, mivel a doktor nemesibb származású szüleinek nem tetszik a románc.

Közben egy véletlen folytán az addigra már felnőtt Bereniké (Szilágyi Éva) meglátogatja Almássy doktort, és húgának hamarosan feltűnik a névegyezés, így a testvérek lassan újra egymásra találnak.

A darabot Tóth Marianna írta, a zenét Turcsányi Lajos szerezte, a rendező Faragó Sándor volt. A főbb szerepeket a társulat tagjai töltötték be, akik kemény munkával dolgoztak azon, hogy a musical igazán profin sikerüljön. A díszlet (Ábrahám Péter), a hangtechnika (Balogh Géza) és a jelmezek (Kövér Dóra) is nagyszerűek lettek.

Két órára teljesen sikerült kiszakadnom a hétköznapokból, elfelejtenem a nem mindig kellemes gyerekkori emlékeket, és aggódtam Jana és Bereniké sorsán, amely még megrázóbb volt, hiszen tudtam, hogy igaz történeten alapul a musical. Emellett igazán érezhető volt a közösségi szellem, az összefogás, ami igazán meleg, karácsonyi hangulatba ringatott mindenkit a nézőtéren.

Ez is tetszeni fog...