"Nem vagy enyém, míg magadé vagy" - Istók Anna: Semmiért egészen - Corn & Soda

“Nem vagy enyém, míg magadé vagy” – Istók Anna: Semmiért egészen

Semmiért egészen címmel jelent meg Istók Anna legújabb regénye a Könyvmolyképző Kiadónál. A regény Szabó Lőrinc egyik legismertebb versének címét viseli, nem véletlenül. A líraian szép történet egy szerelmi háromszög históriáján keresztül az énközpontúságot, a szerelmet is megmérgező önzést helyezi a regény fókuszába.

Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Szabó Lőrinc Semmiért egészen című verse talán a magyar irodalom egyik legkegyetlenebb, mégis legszebb verse, képtelenség elszoruló torok nélkül olvasni. Ezért is keltette fel a figyelmemet Istók Anna regénye. A cím alapján olyan történetet vártam, ami finoman reflektál a versre, és megrendítő szerelmi történetet mesél el. A feltevésemben nem is kellett csalódnom, a regényt olvasva szinte végig hallottam a sorok mögött zengeni Szabó Lőrinc kegyetlenül szép költeményét.

Nem vagy enyém, míg magadé vagy:
Még nem szeretsz.
Míg cserébe a magadénak
Szeretnél, teher is lehetsz.
Alku, ha szent is, alku; nékem
Más kell már: Semmiért Egészen!
Két önzés titkos párbaja
Minden egyéb;
Én többet kérek: azt, hogy a
Sorsomnak alkatrésze légy.

Istók Anna regénye, ha lecsupaszítjuk, akkor egy klasszikus szerelmi háromszög, Flóra, Nándi és Emő története. Nándi a gödöllői egyetem szívtiprója, akit sportot űz a lányok elcsábításából. Emő jól tudja ezt, de titkon bízik abban, hogy érte Nándi majd megváltozik. Azonban Nándi őt is csak kihasználja. Egy nap azonban a fiú találkozik a gyönyörű és okos Flórával, akibe egy csapásra beleszeret. Bár Flórát mindenki óva inti Nánditól, ő nem hallgat rájuk, és összeházasodnak. Sokáig kívülről tökéletesnek tűnik az életük, de felszínt behálózó apró repedések egyre csak mélyülnek, míg Nándi életében végül feltűnik egy titokzatos harmadik…

Maga a cselekmény tehát nem bonyolult, a hangsúly inkább a jellemeken, azok fejlődésén, és az egyén döntéseinek következményén van. A történet minden egyes szereplője, a főhősök és a mellékalakok is húsvér, valódi emberek, olyanok, akik a mindennapi életben is körülvesznek minket, sőt, akik akár mi is lehetnénk. Mindannyian, egy-egy életmintát, egy sorsválasztást képviselnek. Ami viszont mindannyiukra jellemző, az az önzésük. Szeretetük kisajátító, önös érdekű, és ezzel az önzés megannyi arcát mutatják meg nekünk, éles tükröt tartva elénk. A regény karakterei így nem válnak igazán szimpatikussá, nem feltétlenül azonosulunk velük, viszont ennek a regénynek nem is ez a lényege.

Az erősen realisztikus, szociológia pontossággal felrajzolt élethelyzetek, karakterek ellenére a regény egyáltalán nem válik szárazzá, lapossá. Sőt, a nyelvezete sokszor kifejezetten lírai, a történetvezetés lassú tempójú, sokszor elmélkedő, elemző, így időt hagy a történetben, jellemekben való elmerülésre. A realisztikusság mellett pedig megjelenik egy misztikusabb vonal is, ami az ókori görög mítoszokból merít. A misztikus vonal miatt a regény a mágikus-realista történetekhez közelít.

Összességében a Semmiért egészen remek keveréke a realisztikus, misztikus és lírai történeteknek, mely egyben példázatos, általános érvényű, mégis egyedi. Fontos szociológia és lélektani, önismereti kérdéseket vet fel, melyek a mai kor társadalmát, így mindannyiunkat érintenek. Elsősorban a lélektani történetek kedvelőinek ajánlom és persze a költészet szerelmeseinek.

Ez is tetszeni fog...