Nézetkülönbségek - Inkább lennék özvegy című angol film hamarosan a mozikban - Corn & Soda

Nézetkülönbségek – Inkább lennék özvegy című angol film hamarosan a mozikban

Az Inkább lennék özvegy (Hope Grape, 2019) című angol film Anette Bening, Bill Nighy és Josh O’Connor nagyszerű alakításával látható a mozikban.

Nehéz, de nagyon gyakori élethelyzetet mutat be William Nicholson forgatókönyvíró és rendező tavalyi filmje. Az elhagyás, és annak feldolgozását négy szemszögből mutatja be. Az elhagyó férj, az elhagyott feleség, a már felnőtt fiúk és az új társ nézete természetesen teljesen más. A filmet férfi írta és rendezte, valószínűleg női író-rendező másképp árnyalta volna a szituációt.

Bill Nighy és Anette Bening
Forrás: Cirko Film

A Cirko Film ajánlója:

„A Londonban élő Jamie hazautazik a szüleihez hétvégére a hangulatos angol tengerparti kisvárosba. Az események azonban drámai fordulatot vesznek, amikor apja váratlanul bejelenti, hogy elköltözik otthonról. A 29 év után egyedül maradó asszony viharos fájdalommal fogadja a váratlan csapást, de hamar megtalálja a megfelelő visszacsapást: a kezdeti kétségbeesés helyét támadó szurkálódás veszi át. Jamie lesz egyetlen támasza, és a fiú egyre tehetetlenebbnek érzi magát az elszabaduló indulatok között. Régi sérelmek és elfojtott érzelmek kerülnek napvilágra, az egyre keserűbb vádaskodások azonban nem nélkülözik a nosztalgikus visszaemlékezéseket – és a híres angol fekete humor legjavát.”

Anette Bening és Josh O’Connor
Forrás: Cirko Film

William Nicholson filmjében tisztán megjelenik az, hogy ugyanabban az emberközi helyzetben valamennyi részvevő más és más szemszögből rendezi és nézi vissza az élete filmjét. Az író-rendező nem ítélkezik, és a drámai jeleneteket, párbeszédeket az igazi angolos humorral fűszerezve jeleníti meg a konfliktusokkal teli válást. A filmet nézve úgy érezhetjük; mindenkinek igaza van, még akkor is, ha a változás valakinek a boldogságot hozza, másnak a vívódást, és van, akinek a gyászt. Van olyan, hogy nem jöhet létre a win-win szituáció, de valószínűleg a változás ereje egyszer mégis elhozza azt. A válság szótól félünk, és negatív jelzőként használjuk, pedig a magyar nyelv ez esetben is nagyszerű: a válság változásra ösztökéli az egyik szereplőt, egy tarthatatlan, megmerevedett helyzetből elmozdul, és abból válás lesz.

Josh O’Connor és Bill Nighy
Forrás: Cirko Film

Az Inkább özvegy lennék című filmben számtalan kérdés merül fel. Hol van a határa az „én” és a boldogság feladásának? A boldogságkeresés mikor jogos és mikor bűn? Mit okoz az érzelmi elfojtás és a problémák több évtizedes szőnyegalásöprése? Hogyan gátolja a normális párkapcsolatra való képességét felnőtt korában annak az embernek, aki úgy nő fel, hogy a szüleit nem boldog házasságban látja? Olyan lélektani, érzelmi és jellembeli megnyilvánulások kerülnek terítékre, mint a szeretet, az önzés, az önfeladás, az önbecslés, az uralkodás, a túlzott megfelelési kényszer, az önbecsapás, a bátorság, a bűntudat, a függés, az akarnokság, a gyász és elengedés. A film nem pszichologizál, hanem élő történetet mesél el. Húsbavágó kérdéseket feszeget a film, de közben ott van benne az az irónia és humor, ami nélkül nem lenne egyszerű elviselni az élet nehézségeit. Biztos vagyok benne, hogy a nézők is többféle filmet fognak látni, ahogy a szereplők is többféle szemszögből tekintenek rá saját helyzetükre. Ez azt is jeleni, hogy sokan erősen eltérően írnának az Inkább özvegy lennék című filmről. Ez nem is lehet másképpen.

Inkább lennék özvegy
Forrás: Cirko film

Az Inkább özvegy lennék című film egy óceánparti angol kisvárosban játszódik. A tipikus angol belső terek és helyszínek mellett a filmben megjelenik az a gyönyörű sziklás brit óceánpart, melyet az operatőr, Anna Valdez-Hanks természetfilmbe illő szépséggel jelenít meg a mozivásznon.

Anette Bening
Forrás: Cirko Film

Az, hogy ez a film egy pillanatra sem közhelyszerű, az nem csak az író-rendezőnek, hanem a zseniális színészi játéknak is köszönhető. A kétségbeesett elhagyott feleség szerepében Anette Bening, az egyszerre elszánt és bűntudattól gyötrődő férj alakjában Bill Nighy, és a két tűz közé került, de ítélkezni és dönteni – joggal – nem hajlandó fiú figurájában Josh O’Connor „fesztiváldíj gyanús” alakításokkal teszik még erőssebbé a filmet.

Bill Nighy
Forrás: Cirko Film

Rendező: William Nicholson, Forgatókönyvíró: William Nicholson, Operatőr: Anna Valdez-Hanks, Vágó: Pia Di Ciaula, Zene: Alex Heffes

Főszereplők: Bill Nighy, Annette Bening, Josh O’Connor

Bemutató: 2020. szeptember 3.

Josh O’Connor
Forrás: Cirko Film

Értékelés: 8,5/10

IMDb: 6,6/10

Mafab: 8/10

A film előzetese:

Ez is tetszeni fog...