Nézzétek meg nálunk az elsők között a LUX-filmnapok programját - Corn & Soda

Nézzétek meg nálunk az elsők között a LUX-filmnapok programját

Mint arról már korábban beszámoltunk november 8. és 10. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős alkotásokat. Az idei filmkínálat különlegessége, hogy egy Oscar-nevezett alkotás mellett a legnevesebb hazai fesztiválok, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjasai is szerepelnek a válogatásban.

Immár részletes programmal is tudunk szolgálni, ugyanis nyilvánosságra került a hivatalos menetrend is.  Az idei LUX-filmnapok nyitófilmje november 8-án 19:00 órakor Valeska Grisebach német-bolgár-osztrák koprodukcióban készült Western című alkotása, amely egy szokatlan vendégmunkás-történetet dolgoz fel. Különlegessége, hogy Kelet- és Nyugat-Európa találkozását, átjárhatóságának kérdését nem a Nyugatra vándoroló kelet-európai, hanem fordítva: Bulgáriában dolgozó német munkások történetén keresztül dolgozza fel, ráadásul a western műfaj stíluseszközeinek megidézésével. A film a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert, korábban pedig Cannes-ban versenyzett az Un Certain Regard szekcióban. A film előzetese itt tekinthető meg.

Másnap, azaz november 9-én 19:00 órakor Amanda Kernell filmjével, a Számi vérrel (Sameblod) folytatódnak a vetítések az Urániában. A svéd-norvég-dán együttműködésben készült dráma harmincas években játszódó cselekménye a kisebbségi lét kérdéseit járja körül. A történet főszereplője egy 14 éves számi (lappföldi) származású rénszarvas-pásztorlány, aki az egyre erősödő idegengyűlölet és az iskolában zajló rasszkutatási vizsgálatok miatt elvágyódik életéből, azonban ahhoz, hogy megvalósíthassa álmait, más identitást kell keresnie, és minden kapcsolatot meg kell szakítania családjával és kultúrájával. A Számi vér idén áprilisban a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Hullámtörők-díjat nyerte el, emellett 14 további nemzetközi fesztiváldíjjal ismerték el. Természetesen ennek a filmnek is megtekinthető az előzetese, angol felirattal.
Végezetül, de nem utolsó sorban november 10-én 19:00 órakor a 120 dobbanás percenként (120 battements par minute) vetítésével zárul az idei LUX-filmnapok vetítéssorozata. A francia Robin Campillo filmdrámája a kilencvenes évek Párizsába kalauzolja a nézőt, ahol dokumentarista formanyelvi megoldások és az archív anyagok segítségével enged bepillantást a korabeli AIDS-aktivizmus történetébe. A 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott film négy díjat is nyert a világ legrangosabb filmfesztiválján, köztük a Zsűri Nagydíját és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját is, emellett ez a film Franciaország hivatalos nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára. A filmet egyébiránt a hivatalos magyar premier előtt láthatják a szerencsés nézők.

A kiváló program megtekintése mellett idén is lehetőség nyílik szavazni a legjobb filmre a rendezvény weboldalán honlapon, egészen 2018. január 31-ig. A szervezők a szavazók között nyereményjátékot is hirdetnek, melynek nyertese 2018 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

Ez is tetszeni fog...