Nincs határ vetítéssorozat - Bang Gang - Corn & Soda

Nincs határ vetítéssorozat – Bang Gang

banggangg

A Francia Intézet az idei tanévet egy olyan, Nincs határ című vetítéssorozattal indítja, melynek filmjei a fiatalság és a felnőtté válás kérdését járják körül. A témaválasztásból adódóan az alkotásokban természetesen előkerül a szerelem, a szexualitás, a tabuk megszegése, a személyiség (át)alakulása, illetve a lázadás is. A különféle művek különböző módon mutatják be az ifjúság dilemmáit, így a szeptember 27-ig tartó vetítéssorozat filmjei – Bang Gang (Bang Gang (une historie d’amour moderne), 2015), Sils Maria felhői (Clouds of Sils Maria, 2014), Négyszáz csapás (Les quatre cents coups, 1959), Alig hogy kinyitom a szemem (À peine j’ouvre les yeux, 2015), A gyűlölet (La haine,1995), Emelt fővel (La tête haute, 2015), Elcserélt fiúk (Le fils de l’autre, 2012) – mind-mind más megvilágításba helyezik az örökérvényű kérdést.

A különleges és merész sorozat, melyet a társadalmi, politikai, kulturális és történeti sokszínűség felvonultatása jellemez, szeptember 8-án Eva Husson Bang Gang (Bang Gang (une historie d’amour moderne), 2015) című filmjével kezdődött. A vetítés előtt DJ Maandjet és a Reketye Sörfőzke kézműves sörei biztosították az alkotáshoz szükséges hangulat megteremtését, ám erre csak akkor jött rá az ember, mikor lekapcsolták a lámpákat, és elkezdődött a Bang Gang. Hamar kiderült, hogy a DJ a film zenéit játszotta, az alkoholfogyasztás pedig egyáltalán nem áll távol a fiatal szereplőktől. A kétszáz fős teremben egy tűt is alig lehetett volna leejteni, így aztán elég meglepő volt, hogy a nyitó képkockákat látva senki sem tudta, hogy illik-e például levegőt venni. Eva Husson ugyanis már az első percekben egyértelművé tette: a téma a tinédzserek útkeresése, méghozzá a szexualitás ösvényein, s a szabály csupán annyi, hogy nincsenek szabályok.

bang2

A 2015-ös film önjavító vagy önmagyarázó címe ügyesen vetítette előre, hogy nem egy szokványos szerelmi történetet fogunk látni, hanem egy úgynevezett modern változatot, melyben az első szerelem nem épp úgy jelenik meg és alakul ki, ahogy várjuk. A Bang Gang főszereplői jómódú francia gimnazisták, akik egy alkohollal és droggal felvértezett házibuli izgalmasabbá tétele érdekében – és a móka kedvéért – kitalálnak egy határokat feszegető szexuális játékot, melynek neve Bang Gang. Ez tulajdonképpen a jól ismert üvegezés „modern” változata: lekerül az összes ruha, onnantól pedig szabad a vásár. De tényleg.

banggang3-1600x900-c-default

Az igencsak kusza szexuális és/vagy szerelmi viszonyokból adódóan a főszereplők közötti kapcsolati háló is folyamatos változásban van, ám jól kirajzolódik, kik a hangsúlyos karakterek ebben a furcsa játékban. George, a gyönyörű fiatal lány a szerelmet igyekszik megtalálni, ezért engedi, hogy Alex elcsábítsa. A fiú azonban nem akar egyebet, így mikor George közeledni próbál hozzá, inkább lefekszik a legjobb barátnőjével – nem mintha Laetitia tiltakozna. Az örök barátság tehát egy szempillantás alatt megszakad, George viszont tovább keresi a szerelmet, ami nem egyszerű, ha az egyetlen lehetőség a Bang Gang közössége. Szerencséjére Gabriel hasonló vágyakkal tekint a felnőttkor felé – így kerül elő a modern szerelmi történetben maga a szeretet. A francia rendezőnő filmje tárgyilagosan mutat be egy városi legendát, melyben a határok feszegetése a baj legfőbb okozója. Egy percig se titkolja a móka veszélyes mivoltát, szóba kerül a nemi betegség, illetve az abortusz kérdése is. A játékidő előre haladtával egyre egyértelműbbé válik, hogy a Bang Gang, melynek célja a közösség megteremtése és a szabadság elérése, csupán csak ürességgel szolgál.

maxresdefault

Eva Husson merész vállalkozásra szánta el magát: olyan filmet készített, mely arra keresi a választ, hol is van az a bizonyos határ a mai világban. Ehhez pedig kellett, hogy maga az alkotás is tabudöntő legyen, márpedig a Bang Gang az. A fiatal színészek játéka jól illeszkedik a filmbe, mely kétségkívül felidézi bennünk a Kölyköket (Kids, 1995), ugyanakkor azzal ellentétben inkább egy lágy érintés, egy érzéki, modern tanmese. A George szerepében feltűnő Marilyn Lima, a Letitiát alakító Daisy Broom, illetve a Gabrielt megformáló Lorenzo Lefèbre játékának, Morgan Kibby zenéjének és Mattias Troelstrup operatőri munkájának köszönhetően a Bang Gang olyan szexuális kisugárzással rendelkezik, melynek hatására szinte kedvünk van visszautazni az időben, oda, mikor mi magunk feszegettük azokat a bizonyos határokat.

A Bang Gang remek felütése volt a Francia Intézet vetítéssorozatának, mely minden kétséget kizáróan kiváló alkotásokat vonultat fel és igyekszik több szempontból is rámutatni, milyen az, mikor nincs határ. A következő alkalommal, szeptember 13-án a Sils Maria felhői (Clouds of Sils Maria, 2014) című alkotást láthatjátok. (A belépés minden filmre díjtalan.)

Forrás: franciaintezet.hu

Ez is tetszeni fog...