No Man's Sky - Kudarc a végtelen űrben - Corn & Soda

No Man’s Sky – Kudarc a végtelen űrben

99446de440f3958e6e4cde3b1c532c213cf03f112db6d6d43b3dc5257884b175

No Man’s Sky

Nem rég jelent meg a No Man’s Sky névre keresztelt túlélő-felfedező videójáték PC-re és PS4-re a Hello Games stúdió gondozásában. A kiadás előtt rengeteg impozáns kép és videó jelent meg a játékmenetről, nem is beszélve a hatalmas hype viharról, ami övezte. Sajnos a megjelenés után sok vásárló dühöngött, szinte égtek a fórumok, égnek még most is. A Steam rendszerén keresztül megvett játékokat 2 óra játékidő után még visszalehet váltani, és ezzel a lehetőséggel sokan éltek. Dühös kommentek ezreit olvasva nem lenne csoda, ha a továbbiakban a stúdió megmaradna a mobilos alkalmazások piacán és nem próbálkoznának meg többet más platformokkal. De mi is a baja annak a több mint 50’000 felhasználónak? Egy rövid betekintést szeretnék nyújtani azok számára, akik még csak hírből sem hallottak a játékról.

Tudom, hogy jobban szeret mindenki arról olvasni, hogy milyen “kockanasit” érdemes beszerezni a hétvégi sziesztára, azért érdemes képbe lenni azzal is, hogy mit nem érdemes. A No Man’s Sky bejelentése 2013-as VGX-en történt meg, a fent látható videóval. Ez alatt a három év alatt hatalmas tábort gyűjtött magának. Mikor először olvastam róla, hatalmába kerített a vágy, hogy játszhassak vele, hisz egy olyan univerzumot kínált, ami önmagát generálja a végtelenségig, miközben felfedezzük azt. De nem akárhogy! Hasonló játék már létezett korábban is, de ez utóbbi már élővilágot és történéseket is kínált. Például olyan bolygót, ahol hatalmas dinoszauruszok, vagy esetleg emlős-dínó átmenetek mászkálnak, úsznak és repülnek körülöttünk, szintén automatikusan generálva. Vagy az űrben kóvályogva kalózokba botolhatunk, vagy akár gigantikus űrcsaták részeseivé válhatunk. Mindez megszórva egy színes, egyszerű és változatos grafikával, valamint – látszólag – jól megszerkesztett fizikával. Azt mondtam már, hogy MMO-nak ígérték?

 

Sokszor tapasztaljuk, – nem csak a videójátékok világában – hogy amit ígérnek, az nem teljesül. De persze az átlag ember, az-az kedves olvasó és szerény személyem is, mindig hiszünk a hangzatos szavaknak és időnket, pénzünket nem sajnálva segítjük elő az ígéretek megvalósulását. A Ubisoft kiadó vezeti a listát ezen a téren, bár igaz, hogy mindig próbálja kárpótolni a játékos közönséget elmaradásaiért, és bár ezért dicséretet nem kellene kapnia, a gamerek megbocsájtását sikerült – többé-kevésbé – elnyernie. Sean Murray – a négy fős fejlesztői csapat vezérigazgatója – csúnyát blöffölt, mikor egy interjúban többjátékos menetet ígért. Az már csak később derült ki, hogy a PC-s optimalizálása szörnyű; hatalmas vasakkal is alig fut 30 fps-el, pedig a rendszerkövetelménye ezt nem indokolja. Ez csak a második “téves információ”, vagy nevezzük “félreértésnek”. Volt még ezeken kívül több is, mint például az aszteroidákon való landolás lehetősége, mely szintén elmaradt. Ez a hatalmas bug-halmaz, amire sok ezer felhasználó panaszkodik, koránt sem nevezhető kész játéknak. Egy 20-30 euró közötti korai hozzáférésű játék is zavarban lenne a No Man’s Sky hibáitól, nem beszélve arról, hogy  60 eurót kérnek a frissen kiadott űr-kudarcért. Azért akadnak még dicsérő kommentek, legalábbis a játékmenetről. A hibák javítását igénylő szavak még a legszebb értékeléseket is beárnyékolják.  Remélem legközelebb nem a csalódottság uralja a játékos szíveket és tartogat még vásárlásra érdemes játékot az idei év. Még inkább bizakodom abban, hogy a stúdió tanul a hibáiból és ilyen többet nem fordul elő.

Ez is tetszeni fog...